Специфичната роля на имунната система е да ни защитава от различни заболявания. Тя е изградена от органи, клетки и специфични вещества, представляващи цяла „армия от войници“. В тази публикация ще ви дадем повече информация за функциите на имунната система.

Роля на имунната система

Имунната система е сложна жива верига. Тя е изградена от лимфоидни органи, като всеки орган играе важна роля в производството и активацията на лимфоцитите. Сред органите на имунната система са:

  • Аденоиди – две жлези в задната част на носа
  • Кръвоносни съдове – артерии, вени и капиляри
  • Костен мозък – веществото, намиращо се в костите
  • Лимфни възли – малки органи в цялото тяло, свързани посредством лимфна система
  • Лимфоидни съдове – система от канали, по които се извършва преносът на лимфоцитите
  • Далак – най-големият лимфоиден орган
  • Сливици – две образувания в задната част на гърлото
  • Тимус – ендокринна жлеза
  • Пайерови плаки – струпвания на лимфоцити в червата

Имунната система функционира най-общо в две направления – неспецифичен и специфичен имунен отговор

Клетките на специфичния имунен отговор са два вида лимфоцити – Т и В. Те осигуряват защита на организма срещу вируси и бактерии. Освен специфичните имунни реакции, има и неспецифични имунни механизми, които не зависят от антигена. Антигени са чужди вещества в организма, които провокират имунен отговор. Неспецифичната имунна защита включва фагоцитите – основни имунни клетки (макрофаги, неутрофили, клетките естествени убийци), които реагират чрез фагоцитоза. Процесът се характеризира с поглъщане на потенциално опасните частици, попаднали в организма.

Освен в болестотворните микроорганизми, проблемът може да се крие и в атипичните клетки. Тяхното унищожаване е особено важно. Генетичният материал на всяка клетка се уврежда ежедневно от действието на оксидантите. Поради това постоянно се появяват нови атипични клетки, които могат да причинят смущение във функциите на имунната система. Когато имунната система функционира добре, всички части действат бързо и съгласувано, за да предпазят организма от вируси, бактерии, паразити и гъбички.

Как да си осигурим силна имунна система?

За да научите всичко, което ви интересува във връзка с имунната система, посещавайте редовно страницата на програма Имунитет. Ние, екипът на Имунитет, имаме задачата да ви предоставим информация за начините за поддържане на добро здраве. Не изпускайте актуалните новини за грипната обстановка, както и възможността за безплатна онлайн консултация със специалист, който ще отговори на вашите здравни въпроси.

Специалистите от програма Имунитет припомнят, че най-добрият начин да засилите защитните функции на организма си, е приемът на естествени имуностимулатори. Сред тях се отличава мощният природен имуностимулатор Имунобор/Imunobor®. Той укрепва цялостно имунната система като по този начин повишава естествените защитни сили на организма. Имунобор съдържа висококачествени стандартизирани екстракти от Котешки нокът, Мака, Мате и По Деарко. Комбинацията от тези съставки прави Имунобор отлично средство за укрепване на общия имунитет и профилактика на вирусни, бактериални и гъбични инфекции.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x