Имунитетът е сложна система, чиято основна функция е да се бори с вируси, бактерии, гъбички и други външни вредители. Чрез различни сигнали имунната система алармира за определени здравословни проблеми.
Цьолиакия е едно от заболяванията, които предизвикват смущения в имунната система. Това е автоимунно заболяване, което се характеризира с непоносимост към глутен – растителен протеин, който се съдържа в най-големи количества в житните култури. Глутенът трудно може да се избягва, тъй като е широко използван в хранителната промишленост.

Каква е връзката между консумацията на глутен и смущения в имунната система?

За хората, които страдат от цьолиакия, консумацията на глутен предизвиква нетипична активност на имунната система. Тя атакува свои собствени структури и компоненти, тъй като ги идентифицира като вредители. При хората, които не страдат от непоносимост към глутен, не се забелязва подобна имунна активност.

При наличие на това автоимунно заболяване засегнати са най-вече тънките черва. Консумацията на глутен предизвиква автоимунен отговор. Това води до необичайна активност на имунната система, с което се нарушава способността на организма да усвоява хранителни вещества. Впоследствие се наблюдават неприятни симптоми като подуване на корема, газове, диария, запек и кожни проблеми. С течение на времето, ако не се следва безглутенов режим на хранене, може да се стигне до недохранване и недостиг на ценни витамини и хранителни вещества.

Въпреки че непоносимостта към глутен по-скоро активира имунната система, отколкото да я потиска, след време може да се стигне до отслабване на имунитета заради дефицит на жизненоважни витамини и недохранване вследствие на ниската усвояемост на хранителни вещества. Специалисти смятат, че дори незначителният недостиг на хранителни вещества допринася за срив в имунната система.

Ежедневното снабдяване с необходимите витамини и минерали предотвратява неприятните последици от витаминен дефицит.

Контрол над непоносимостта към глутен и възстановяване на имунната защита

Правилното функциониране на имунната система до голяма степен зависи от здравето на стомашно-чревния тракт. Полезните бактерии, обитаващи чревната флора, са отговорни за около 80% от функционалността на имунната система на всеки човек. И след като чревният тракт е в основата на имунната защита на организма, това означава, че е редно да се грижим за него подобаващо.

Всеки човек, който страда от цьолиакия и иска да избегне възможните усложнения от това автоимунно заболяване, е необходимо да изключи от режима си консумацията на храни, съдържащи глутен.

За пълноценно усвояване на хранителните нутриенти, необходими за правилното функциониране на имунната система, е необходимо да се прибегне към прием на оптимални количества пробиотици и пребиотици. Универсален източник на тези две групи вещества, необходими за правилното модулиране на имунната система, е природният продукт Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic.

Благодарение на своя състав (Лактобацилус булгарикус – пробиотик и бета глюкан – пребиотик и имуномодулатор) Имунобор Биотик притежава комплексни свойства – нормализира чревната флора, има антимикробно действие и едновременно с това е мощен имунен модулатор. Ползите му при автоимунни заболявания се дължат на ограничаване склонността на имунната система да атакува свои собствени структури.

borola
Сподели.

Коментари

avatar