Растенията са естествена част от заобикалящата ни среда, но се оказва, че най-голям процент от хората страдат от поленова алергия, която се причинява от цветния прашец на растенията. Той представлява фин прах, чиято основна биологична функция е опрашване на растителните видове.
Хората обикновено проявяват алергична реакция към вещества, на които се изложени редовно още от ранна детска възраст. Поленът е един от тях.

Какви са особеностите на поленова алергия?

През пролетта, когато започне цъфтежът на растенията, един кубичен метър въздух е изпълнен с хиляди микроскопични поленови зърна. Така на практика ние вдишваме от тях постоянно.
Обикновено поленът е безвреден. Но хората, които развиват алергия към него, просто имат генетична склонност за чувствителност към това природно вещество. Тялото проявява защитен механизъм, тъй като смята поленът за потенциално опасен за здравето. Затова именно през пролетта се наблюдава пик на алергични реакции, а най-разпространена се оказва поленовата алергия.

Имунна система и поленова алергия

Основна функция на имунната система е да защитава организма от вредители като вируси и бактерии. При хората, които страдат от поленова алергия, имунната система по погрешка идентифицира иначе безвредния цветен прашец като опасен вредител и започва да произвежда химикали, които се борят с него. Вследствие на тази алергична реакция човек започва да изпитва редица неприятни симптоми като запушен нос, кихане, зачервяване, сърбеж и сълзене на очите.
Означава ли това, че имунната система е ослабена? – Не. Дори се случва точно обратното. Имунната система реагира твърде остро срещу нещо съвсем безобидно. Най-тежката алергична реакция към даден алерген се нарича анафилаксия и може да бъде дори животозастрашаваща. Затова е силно препоръчително да се провежда навременна профилактика с подходящи средства при склонност към алергия от всякакъв вид.

Имуномодулатор за овладяване на алергичните реакции при поленова алергия

Бета глюкан е един от най-ефективните и мощни природни имуномодулатори с огромни ползи при предразположеност към алергии. Алергичните реакции, които протичат в организма вследствие на даден алерген, се повлияват особено успешно след прием на продукти, съдържащи бета глюкан.

Най-подходящият имуномодулатор за възрастни с активна съставка бета глюкан е Имунобор Бета Глюкан/Imunobor® Beta Glucan. Противоалергичният ефект на този природен продукт се дължи на възстановяване баланса между имунните клетки, които са в основата на алергичната реакция. По този начин се намалява нейният интензитет.

За деца подходящи средства на основата на бета глюкан са продуктите Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ сироп и капсули. Тези продукти осигуряват цялостна защита за организма както от най-разпространените алергени, така и от всякакви бактериални, вирусни и гъбични инфекции.

borola
Сподели.

Коментари

avatar