Случаите на настинка са най-чести през есента и зимата и този факт не е случаен. През студения период прекарваме повече време в закрити помещения, с идеални условия за размножаване на вирусите и заразяване с тях. Именно вирусните инфекции са в основата на зимните настинки. Студеното време обаче допълнително допринася за зачестяване на боледуването. Оказва се, че в препоръката „облечи се, защото ще изстинеш” е скрита голяма доза истина.

Как студът допринася за появата на настинка?

Учени от специализиран медицински институт в Ню Йорк доказват, че разпространението на т.нар. инфлуенца вирус, основният причинител на грип и настинка, се благоприятства от студа. В свой научен доклад те посочват 3-те основни причини за това случаите на настинка да зачестяват при студено време:

  • студът изсушава лигавицата на горните дихателни пътища. При нормални условия лигавицата на дихателните пътища е нашата първа бариера на защита срещу болестотворни микроорганизми. При контакт с нея срещу тях се изпращат антитела и други компоненти на имунната система, които ги елиминират. Вдишването на студен въздух нарушава защитните функции и цялостта на дихателния епител и отваря пътя за колонизирането му с вдишаните вирусни частици.
  • вирусите, причинители на настинка, са много стабилни в студени условия. Протеиновата капсула, обгръщаща вирусните частици, има най-здрава структура именно при ниски температури.
  • заразяването става по въздушно-капков път, а при студено време разпространението на вирусите е много по-лесно. Капчиците, които вдишваме и чрез които се заразяваме, съдържат вирусни частици и вода. При студено и сухо време тези капчици запазват структурата си и циркулират по-продължително във въздуха. Така опасността от заразяване е по-висока.

Влияние на студа върху състоянието на имунната ни система

Съхненето на лигавицата на дихателната система нарушава т.нар. локален имунитет. Борбата срещу болестотворните микроорганизми продължава и след преминаването им през дихателната лигавица. Силният локален имунитет обаче е изключително важен за бързото им и успешно елиминиране. Това затвърждава нуждата от допълнителни грижи за имунната система през зимния период.

Програма Имунитет предлага възможност за сигурно подсилване на имунитета с изцяло природни имуностимулатори. Продуктите от фамилия Имунобор са разработени в серии за възрастни и за деца. Приемът им стимулира и общия, и локалния имунитет и осигурява незаменима защита от грип и настинка през есенно-зимния период.

Ybilei_20-god_Borola_6

borola
Сподели.

Коментари

avatar