Факторите, които отключват алергична реакция, се означават като алергени. Техните влияния върху имунната система са основните причини за алергия при деца и възрастни. Опасността от алергична реакция е най-висока през пролетта, когато контактите с алергени са постоянни, поради широкото им разпространение.

Причини за алергия през пролетта

Около 20% от хората у нас са с повишена алергична нагласа и ежегодно състоянието им се влошава през пролетта. Сред най-честите причини за алергия през този сезон спадат:

  • поленът – пролетният цъфтеж на растенията води до насищането на въздуха с поленови частици. Те са най-разпространеният в природата алерген и са основна причина за най-честите форми на пролетна алергия
  • частици от кожата на домашни любимци. Доскоро се смяташе, че основните причини за алергия към домашните любимци са космите, които опадат от козината им. Днес обаче се счита, че основният алерген в случая са частиците от животинската кожа, които се отделят подобно на пърхота при хората, най-обилно през пролетта. Тези частици са богати на протеини, които имунната ни система разпознава като алергени и отключва алергична реакция спрямо тях
  • акарите – със затоплянето на времето започваме да носим дрехи и пижами с къси ръкави, вследствие на което по-голямо количество мъртви епидермални клетки се олющват и опадат в леглата ни. Акарите се хранят именно с тези клетки и през пролетта колониите им в домовете ни значително се разрастват. При много хора контактът с тях е основна причина за поява на алергия през пролетта
  • плесените – те се развиват не само в затворените и влажни помещения. Пролетните дъждове стимулират развитието на плесените в почвата, които много лесно се разнасят от вятъра. Вдишването им също може да отключи алергични реакции.

За намаляване на алергичната нагласа при хора с хронична алергия

Научно доказано е, че бета глюканът може да блокира и забави механизма на протичане на алергична реакция. Приемът на бета глюкан през пролетта е удобна и безопасна мярка за намаляване на алергичната нагласа и при възрастни, и при деца, включително бебета.

Серията природни продукти от фамилия Имунобор включва няколко продукта, които съдържат висококачествен бета глюкан, екстрахиран от ядливите гъби от вида Pleurotus ostreatus. Екипът на програма Имунитет препоръчва тези продукти за успешно справяне с алергиите през пролетта.

Продуктите Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ сироп и капсули предлагат качествено решение за намаляване на алергичната нагласа съответно при бебета и деца в училищна възраст. Имунобор Бета Глюкан Imunobor® Beta Glucan е препоръчителното средство при възрастни с хронична алергия.

Бета глюкан действа като мощен имуномодулатор, който модулира реакцията на имунната система спрямо всички типове алергени. Постигането на траен контрол върху имунния отговор е основно условие за овладяване на типично автоимунно състояние като алергичната реакция.

borola
Сподели.

Коментари

avatar