Пролетта е сезонът, през който животът се събужда. Температурите постепенно започват да се покачват, а хората прекарват все повече време навън. Звучи логично през този сезон човек да има безгранична енергия и да се чувства отлично. Нерядко обаче ни застига едно много особено състояние, наречено пролетна умора.

Защо хората често страдат от пролетна умора?

Оказва се, че една от причините за пролетна умора е смяната на зимното часово време с лятно. Когато организмът е привикнал към един режим и се наруши обичайното време за заспиване и събуждане, това се отразява негативно на енергийните ни нива.

През зимата тялото произвежда по-малко серотонин (хормонът на щастието) и повече мелатонин (хормонът на съня) заради малкото светли часове в денонощието.

Когато дните станат по-големи и слънцето грее от по-ранни зори до по-късно вечер, тялото се опитва да се пригоди към новата ситуация. Така организмът започва да произвежда по-големи количества от хормона на щастието и доброто настроение, докато нивата на мелатонин са все още високи. Тялото обаче бавно се адаптира към тези промени и резултатът е усещане за умора, сънливост, намалена жизнена сила и слаба мотивация. Някои хора страдат и от главоболие и мигрена.

От друга страна пролетта е обичаен сезон за обостряне на типичните алергии, свързани с цъфтежа на растенията. Изследване от 2013 г. установява, че до 59% от хората, които обичайно страдат от пролетна алергия, страдат и от ниско качество на съня поради симптомите, които ги поразяват. Смята се, че при обостряне на алергичните реакции човек не успява да достигне до най-дълбоките възстановителни фази на съня.

Съвети срещу пролетна умора

Има начини да се чувстваме отново бодри и да възвърнем жизнените си сили през пролетния сезон. На първо място е добре да обърнем внимание на начина на хранене. Препоръчително е да се увеличи консумацията на екологично чисти плодове и зеленчуци, богати на растителни фибри, както и да се избягват всички рафинирани продукти и храни, богати на прости въглехидрати. Въпреки че снабдяват организма с бърза енергия, не след дълго енергийният подем рязко спада и отново чувстваме умора и неразположение. Добре е да се изключи и всякакъв вид пържена и панирана храна и да се наблегне на храни с нисък гликемичен индекс, такива, богати на есенциални мастни киселини, както и висококачествени протеини.

Сънят, разбира се, също е от ключово значение в борбата с пролетната умора. Това е уникален биологичен процес и един от най-ефикасните методи за засилване на възстановителните сили на организма.

Допълнителният прием на витамини и минерали с мощен антиоксидантен ефект могат да бъдат само и единствено в полза за организма в този преход от зимата към пролетта.

При усещане за физическа и умствена умора много добър ефект се наблюдава при приема на природния продукт Оксибор Форте/Oxybor® Forte. Всяка таблетка снабдява организма с висококачествени микроелементи – магнезий, цинк, манган, мед, селен, витамини А, C и Е, коензим Q10 и проантоцианидин.

Оксибор Форте съдейства за подобряване на кръвообращението, подсилване на имунната система, предпазване от негативния ефект на свободните радикали, както и стимулиране на вътреклетъчното дишане. Крайният резултат е подобряване на умствените и физически способности на организма, както и забавяне процесите на стареене.

borola
Сподели.

Коментари

avatar