Изследователи идентифицираха два щама на новия коронавирус COVID-19. Какво споделят учените в материал за New Scientist – вижте в следващите редове.

Кои са двата открити щама на COVID-19?

Учени от Училището по природни науки към Пекинския университет и Инситутът Пастьор в Шанхай твърдят, че коронавирусът COVID-19 се е развил в два щама. Те са познати като „S-тип” и „L-тип”.

От анализираните случаи, 70% са били засегнати от т.н. L-тип на вируса. Счита се, че L-типът е по-агресивен, като при него заразените проявяват по-тежки симптоми и усложнения. Именно L-типът на коронавируса е преобладавал в ранните етапи на епидемията в Ухан, където COVID-19 бе открит за пръв път в края на 2019 година. Честотата му намалява от началото на месец януари тази година, което учените приписват на човешката намеса.

S-типът се открива при новите случаи на коронавирус. Ескпертите смятат, че проявите при него са по-слаби. Това значи, че заразените хора пренасят вируса значително по-дълго време преди да потърсят медицинска помощ. На това се дължи и по-лесното му разпространение.

Още коментари на учените по важната тема

„Мисля, че е факт съществуването на два щама на коронавируса. Нормално е вирусите да еволюират при предаване на нов гостоприемник.” Това споделя Ерик Волц от Императорския колеж в Лондон.

От съществено значение за овладяването на коронавируса е да се разбере колко негови щама съществуват. Ваксината, по чието създаване работят множество учени по света, трябва да обхваща характеристики и от двата щама на вируса, за да бъде ефективна. Иън Джоунс от Университета в Рединг, Великобритания, споделя, че COVID-19 остава такъв, какъвто е бил в началото, и че няма доказателства да става по-опасен. Според учения, се очаква да бъдат открити още щамове на коронавируса. Той твърди, че поява на нови щамове се наблюдава и при сезонния грип. При него всяка година възникват нови варианти, срещу които нямаме изграден имунитет.

Укрепването на имунитета се оказва ефективна мярка за защита от COVID-19

Видни здравни специалисти споделят, че силният имунитет се оказва една от най-добре работещите стратегии за предпазване от коронавируса. В условия на висок риск от заразяване, можем да се доверим на експертите и да започнем имунопрофилактика с природни имуностимулатори. Те са удачен и препоръчван начин за максимална протекция срещу всички вируси. В тази връзка, фирма Борола, лидер в сферата на здравеопазването, предлага изпитано в практиката решение за подсилване на имунитета на децата и възрастните. То включва мощни имуностимулиращи продукти с натурални активни съставки, в специално разработени схеми за прием.

За възрастни:

За деца в училищна възраст:

За деца до 6-годишна възраст:

borola
Сподели