Респираторните инфекции се срещат най-често през есенно-зимния период. Болшинството от дихателните заболявания по това време на годината се дължат на грипа. Най-сериозните здравни проблеми обаче се наблюдават при различните усложнения след грип.

Какво провокира появата на усложнения след грип?

Грипът поразява дихателната система и в крайна сметка нарушава естествените защитни механизми на тялото срещи болестотворни микроорганизми.

Попадането на грипни вирусни частици в респираторните пътища буквално парализира локалната имунна защита. Лигавицата на дихателната система губи защитните си механизми под въздействие на отпадните продукти, отделяни от грипния вирус. Това позволява различни бактерии да навлязат дълбоко в досега добре защитените зони на дихателната система. По този механизъм протича грипната вирусна инфекция. Обикновено грипните частици се неутрализират от имунната система и не оставят сериозни последствия. Най-коварната им роля е свързана с това, че създават перфектни условия за последващите бактериални усложнения след грип.

Прояви на усложненията и мерки за овладяването им

Грипното заболяване обикновено протича с остри симптоми като висока температура, постоянна умора, отпадналост и силни болки в мускулите и ставите. Състоянието се подобрява до 3-4 дни.
В по-тежките случаи не само, че не се отчита подобрение, а е налице и постепенно усложняване на клиничната картина. Обичайните грипни симптоми отстъпват място на по-сериозни такива. Конкретните прояви при усложнение след грип са свързани с:

  • трайно поддържане на висока температура
  • болки в гърдите
  • затруднено дишане
  • кашлица

Подобни оплаквания са ясен знак за белодробно усложнение, най-често причинено от бактериална инфекция. В тези случаи е задължителна лекарска намеса, а най-често се прибягва до прием на антибиотици. Важно е да се отбележи, че такъв е уместен само при съмнение за бактериално усложнение. Вирусните инфекции не се повлияват от антибиотично лечение.

Поддържане на силен имунитет за избягване на усложненията след грип

До усложнения след прекаран грип може да не се стигне, ако се поддържа достатъчно силен имунитет. Нещо повече – силната имунна система има потенциала да се справи с вирусите при първи контакт с тях. Затова стимулирането на имунитета е ключов фактор за защита както от вирусни инфекции, така и от бактериалните им усложнения.

Висококачествените имуностимулатори от фамилия Имунобор предлагат сигурен начин за поддържане на силна имунна система през грипния сезон. Имунобор Бронхо/Imunobor® Broncho действа успешно за засилване на локалния имунитет на лигавицата на респираторния тракт. Преима се успешно и при лечение, и при превенция на синузит, фарингит, тонзилит, бронхопневмония и др. респираторни заболявания.

 

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x