Все повече учени фокусират изследванията си върху ролята на имунна система при тежко боледуващи от Ковид-19. Популярна теория гласи, че при борба с вируса имунната система става свръхактивна и предизвиква т.н. цитокинова буря в организма. Тя е сочена за потенциална причина за фатално увреждане на органи, особено на белите дробове. Ново проучване обаче, посочва друга теория за тежко протичане на болестта. Вижте я!

Слаба имунна система като вероятна причина за тежко боледуване от Ковид-19

Нови открития на изследователски екип, водени от учени от Washington University School of Medicine, посочват интересна теория. Според тях, имунната система на някои хора не може да пребори коронавируса и за това те се разболяват тежко. Учените смятат, че подсилването на имунната система може да е потенциална стратегия за борба с Ковид-19.

„По света се лекуват тежко болни пациенти с медикаменти, които предизвикват различни реакции в организма”. Някои лекарства потискат имунния отговор, докато други го засилват. Струва ни се по-вероятно, че ако потиснете твърде много имунната система, няма да можете да контролирате вируса.” Това споделя старши изследовател д-р Ричард С. Хотчкис, професор по анестезиология, медицина и хирургия.

Подходи и резултати от изследването

Учените изследват подобен подход в лечението на сепсис. Това потенциално фатално състояние също включва пациенти, които изглежда едновременно имат свръхактивна и отслабена имунна система. Хотчкис посочва и проучвания на аутопсии, проведени от други научни групи. Те показват големи количества от коронавируса в органи на починали пациенти. Това предполага, че имунната им система не е работела добре, за да пребори инфекцията.

След събиране на кръвни проби от пациенти с Ковид-19, изследователите използват тест за измерване на активността на имунните клетки. Те сравняват резултатите с тези на пациенти със сепсис и други, които са болни, но нямат нито сепсис, нито боледуват от Ковид-19. Учените откриват, че пациентите с Ковид-19 често имат много по-малко циркулиращи имунни клетки от нормалното.

Учените смятат, че начините за засилване на имунния отговор трябва да помогнат не само на хора, боледуващи от коронавирус, но и при сблъсък със следваща пандемия в бъдеще. „Ако успеем да направим имунната система по-силна, ще бъдем по-способни да преборим коронавируса, както и други вирусни и бактериални патогени.”

Силна имунна система за предпазване от заразяване

За момента най-добрата стратегия е предпазване от заразяване с коронавирус. Както все повече изследователи потвърждават, силната имунна система е най-мощното естествено оръжие за борба с вируса. Предстоящите студени месеци и атаката и на други вируси несъмнено ще подложи имунитета на изпитание. Укрепете още сега защитните сили на организма си, за да устои той на патогените. Разгледайте предложените схеми за мощна защита срещу вируси за деца и възрастни:

За възрастни:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Бронхо/Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Оксибор Форте/Oxybor® Forte – 1 таблетка дневно

За деца в училищна възраст:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Кидс /Imunobor® Kids капсули – 2×1 растителна капсула дневно
  • Оксибор Форте/Oxybor® Forte – 1 таблетка дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Кидс Сироп/Imunobor® Kids Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно
borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x