Научни данни за инсулти и промени в психологическото състояние намекват за опасното влияние, което новият коронавирус оказва върху човешкия мозък. Повече информация за важното изследователско откритие узнайте в статията.

Коронавирус и влиянието му върху човешкия мозък

Ново проучване на британски специалисти описва редица неврологични и психични симптоми при пациенти, хоспитализирани с COVID-19. Инсулти, объркване и психози са наблюдавани при група от 125 пациенти с коронавирус. Бенедикт Майкъл, невролог от Университета в Ливърпул смята, че мозъчно-обусловените усложнения при пациентите с коронавирус често могат да бъдат пропуснати. В тази връзка, той и негови колеги стартират проучване, което да хвърли светлина върху тези редки, но тежки симптоми.

Резултати от изследването на увреждащото действие на коронавирус върху човешкия мозък

Невролози, физиотерапевти, лекуващи пациенти, прекарали инсулт, психиатри и други специалисти от Великобритания участват в проучването. Те въвеждат данни за пациенти с коронавирус в централизирана база данни. Таргетирането именно на тези специалисти е във връзка с това, че техните пациенти вероятно проявяват симптоми, свързани с мозъка. 77 от 125-те пациенти са преживяли временно прекъсване на кръвния поток към мозъка, най-често в резултат на съсирек. Образуването на кръвни съсиреци е добре познато на специалистите тежко усложнение на коронавирусна инфекция. Инсулти са наблюдавани и при по-млади хора, боледуващи от COVID-19.

Около 1/3 от всички пациенти имали промени в менталното състояние, като объркване, промени на личността и изпадане в депресия. 18 от 37 пациенти с промени в психологическото състояние били на възраст под 60 години. Все още не е ясно как SARS-CoV-2 причинява тези усложнения.

Резултати, описани в The Lancet Psychiatry, поставят учените една стъпка по близо до разгадаване на множеството тайни около коронавируса.

Предпазване от заразяване с коронавирус – най-удачното решение по време на пандемия

За последните шест месеца от избухването на пандемията от COVID-19, учените разбиха много митове относно вируса, и изложиха на преден план начините за защита от заразяване. Въпреки усилията на здравните организации, единствено гражданите са тези, които могат да поемат контрола в свои ръце и да приложат мерки за лична протекция. Освен високата хигиена и дистанцията, една мярка също не бива да се пренебрегва, тъй като се счита, че има висока успеваемост срещу заразяване. Това е подсилването на имунитета. Силната имунна система устоява на атаката на вирусите. В тази връзка, една от водещите компании в сферата на здравеопазването у нас – Борола, разработи схема за успешна защита на здравето на малки и големи в условия на пандемия.

Мощна защита от вируси

За възрастни:

За деца в училищна възраст:

За деца до 6-годишна възраст:

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x