Според ново проучване опасният коронавирус образува разклонения, подобни на пипала, с които заразява съседни здрави клетки. Откритието е публикувано в списание Cell от екип от международни учени.

Ново проучване на коронавирус с изумяващо откритие

Екипът изследователи, начело с Неван Кроган, директор на Института за количествени биологични науки към Калифорнийския университет, заснемат първи изображения на човешки епителни клетки, заразени със SARS-CoV-2. От изображенията става ясно, че коронавирусът създава структури, подобни на пипала, познати под наименованието филоподии. С тяхна помощ достига до съседни здрави клетки и ги заразява. Това необичайно действие от страна на вируса може да е причината за по-бързо разпространение на заразата, смятат учените.

Изследването включва експерименти, използващи човешки клетки и такива на африкански зелени маймуни. Проучванията показват, че коронавирусът умело нарушава жизненоважни комуникации, които се извършват както в самите клетки, така и между тях. Комуникационната система, известна като клетъчна сигнализация, позволява на клетките да улавят и отговарят на потенциални външни заплахи. Увреждане на клетъчната сигнализация може да доведе до развитие на диабет и злокачествени заболявания. „Проучването показва способността на коронавируса да пренасочва всички сигнали в клетките. Това е забележително и се случва изключително бързо (до два часа след заразяване на клетките)”. Това споделя Андрю Мехле, доцент по медицинска микробиология и имунология към Уисконсинския университет.

Различният подход на откривателите

Още в началото на пандемията, Кроган и неговият екип предприемат различен подход в търсенето на лечение на коронавируса. Редица учени се фокусират върху ключовите протеини във вируса – особено т.н. Спайк протеин, който позволява на вирусните клетки да се прикрепят към човешките. Кроган и екипът му съсредоточават усилия около човешките протеини, вместо вирусните. Десетки човешки протеини играят важна роля в болестния процес, тъй като вирусът се нуждае от тях, за да се разпространява. Вирусните протеини могат да мутират и да станат резистентни към лекарства, докато за човешките рискът е много по-малък. За това с важно предимство е разработването на лечение, насочено към човешките протеини. След като се фокусират главно върху основното поведение на вируса – да покосява ключови човешки протеини и да ги използва, за да разпространява заразата, екипът учени успява да идентифицира семейство съществуващи медикаменти. Те се наричат инхибитори на киназата и изглежда предлагат ефективно решение, което може да се използва в лечението на COVID-19.

Какво е важно още да се знае за коронавируса?

Учените усилено работят в насока за „разгадаване” на всички тайни около непредсказуемия коронавирус. Това, което всички ние е добре да знаем за него, е как да се предпазваме ефективно. Благодарение на видни специалисти в областта на здравеопазването, превенция срещу всички циркулиращи вируси, включително и коронавируса, може да бъде извършена с висока успеваемост. За целта е необходимо да се работи в посока повишаване на защитните сили на организма за борба с атакуващите патогени. Мощна имуноподкрепа може да бъде постигната чрез прием на имуномодулаторите с природен произход от фамилия Имунобор.

За възрастни:

За деца в училищна възраст:

За деца до 6-годишна възраст:

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x