Като микроелементи се означават тези химични елементи, които са представени в най-малки количества в организма ни. Ролята на микроелементите обаче е изключително важна за нормалното протичане на биохимичните процеси и за поддържане на имунната система. Ето защо дефицитът на микроелементи неминуемо води до здравословни оплаквания.

Микроелементи

Особено важни през пролетта. Пролетта е времето, когато дефицитът на микроелементи е най-вероятен след изтощителния за организма зимен период. От друга страна, през пролетта най-лесно бихме могли да си набавяме необходимите дози микроелементи с пресните хранителни продукти. Това е изключително важно за стимулирането на имунитета и профилактиката на т.нар. пролетна умора.

Не всички важни микроелементи обаче може да се набавят в достатъчно количество само с храната. Ето защо ние от екипа на програма Имунитет ще посочим кои са по-малко познатите сред важните микроелементи, ще опишем симптомите при техен дефицит и ще предложим качествено средство, с което може да се набавят оптимални количества от всички тях.

Най-важните микроелементи. С най-голямо значение за имунитета са 4 микроелемента – селен, цинк, мед и манган. Тялото ни се нуждае от различни дози от тях, за да функционира правилно. Тези дози се означават като препоръчителен дневен прием. До дефицит на тези микроелементи се стига в 3 случая: когато те не се набавят достатъчно; когато е повишен разходът им или когато не се усвояват правилно. Дори малкия дефицит на микроелементи има негативен ефект върху здравословното състояние.

Дефицит на микроелементи – отражение върху имунитета

Селен, цинк, мед и манган имат изключително важно значение за стимулиране на имунната система. Селенът участва в състава на т.нар. селенопротеини, които са необходими за функционирането на ензима глутатион пероксидаза. Това е един от основните антиоксиданти, предпазващи мозъка и други важни органи от оксидативен стрес и гарантиращи защитата от вирусни инфекции. Цинкът има незаменима роля в процесите на зарастване на рани и в синтезирането на белтъчни компоненти, важни за имунната система. Медта подсигурява функциите на редица ензими, а дефицитът на мед може да провокира трайно ниски левкоцити и неутрофили – важни имунни клетки. В дългосрочен план се повишава риска от левкемия, неутропения и сериозни неврологични нарушения. Манганът участва в състава на ензимни комплекси, важни за усвояването на различни витамини, поддържащи имунитета.

Природен продукт ни осигурява най-важните микроелементи, антиоксиданти и витамини

Микроелементи в достатъчни количества много трудно може да се набавят само с храната. Днес е особено трудно да си набавяме чисти и пълноценни храни, които да ни ги осигуряват ежедневно. Затова може да разчитаме на природни продукти, които едновременно ни осигуряват всички посочени микроелементи.

Водещ сред тези продукти е Оксибор Форте/Oxybor® Forte. Той е първи избор на екипа на програма Имунитет за набавяне на необходимите дози селен, цинк, манган и мед. В допълнение към тях в състава на Оксибор Форте са включени магнезий, коензим Q10, важните витамини C и Е, проантоцианидин и бета каротин. Комплексният състав на Оксибор Форте гарантира мощна антиоксидантна защита на организма.

borola
Сподели.