Варицела е инфекциозно заболяване, което се развива след заразяване с т.нар. варицела зостер вирус, известен и като човешки херпес вирус 3. Това е един от 8-те херпес вируси, които са способни да инфектират човека. Разпространява се изключително лесно по въздушно-капков път.

Варицелата се означава още като едра шарка или лещенка. Вирусът причинител атакува всички, но поразява основно бебета и деца, най-често до 10-годишна възраст. Повечето възрастни са преболедували варицела в детството си и не се заразяват повторно, защото изграденият имунитет е доживотен. В някои случаи обаче се запазват огнища на вируса в организма и в зряла възраст може да се развие т.нар. херпес зостер. Засегнатите са заразоносители, които може да заразят деца, непреболедували варицела.

Актуалните епидемиологични данни сочат пик в разпространението на варицела сред децата. Почти всяка седмица през пролетта и ранното лято у нас се диагностицират по няколкостотин случая на варицела. Така е и тази година. Екипът на програма Имунитет ще предложи отговорите на най-актуалните въпроси, които вълнуват родителите, и ще даде препоръки за облекчаване на възстановителния период при децата, боледуващи от варицела.

Варицела – симптоми, лечение, възстановяване и превенция

Характерните за варицела симптоми включват типичните за вирусна инфекция оплаквания – повишена температура, втрисане, главоболие. Най-разпознаваемият симптом на варицела е появата на зачервени петна по кожата, върху които бързо се оформят мехурчета с прозрачно съдържимо. Налице е силен сърбеж, който продължава няколко дни, до постепенното засъхване на мехурчетата и избледняване на обрива.

Херпес зостер, който се развива при възрастни, преболедували от варицела и влезли повторно в контакт с варицела зостер вирусът, се проявява с единично зачервяване, покрито от пъпчици и локализирано само на едно място върху тялото.

Как се лекува варицела? Стандартният метод за лечение на варицела се състои от мерки за овладяване на симптоматиката и такива за ускоряване на възстановяването и превенция на усложненията. Лечението на варицела включва 3 съществени стъпки:

  • редовно обработване на обривите за превенция на възпалението им
  • избягване разчесването на везикулите (особено при децата и бебетата е важно да се подрязват редовно ноктите и да се поддържат ръцете чисти, за да не се разраняват и инфектират обривите)
  • най-важната стъпка е подсилването на имунитета. От една страна, това ускорява преборването на вируса и овладяването на вирусната инфекция. От друга страна, подсилването на имунитета намалява риска от бактериални усложнения. Именно те създават най-сериозната опасност след преболедуване от варицела, която сама по себе си, като вирусна инфекция, преминава бързо и безпроблемно.

Подсилване на детския имунитет за по-бързо лечение на варицела и профилактика на усложненията

Варицела и съпътстващите я усложнения са причина за болшинството от здравословните проблеми при децата през пролетта и лятото. Програма Имунитет предлага природните продукти от фамилия Имунобор като доказано ефективно средство, в помощ на всеки родител, който иска да ускори възстановяването на детето си при варицела.

Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ е доказано ефективно средство за мощно подсилване на детския имунитет. Съдържа бета глюкан и витамин C – мощна комбинация, осигуряваща бърз и траен ефект. Имунобор Кидс Актив действа както за засилване на локалния имунитет и директно унищожаване на вирусите, атакуващи лигавиците на тялото, така и за бързо неутрализиране на евентуални усложнения като гъбични или бактериални инфекции.

Имунобор Кидс Актив се предлага в 2 форми – сироп с приятен плодов аромат за най-малките и капсули за деца в училищна възраст. Имунобор Кидс Актив сироп и капсули са природните средства, на които можем да разчитаме за бързо възстановяване при деца, болни от варицела.

borola
Сподели.

Оставете коментар