Варицела е инфекциозно заболяване, което се развива след заразяване с т.нар. варицела зостер вирус, известен и като човешки херпес вирус 3. Това е един от 8-те херпес вируси, които са способни да инфектират човека. Разпространява се изключително лесно по въздушно-капков път.

Варицелата се означава още като едра шарка или лещенка. Вирусът причинител атакува всички, но поразява основно бебета и деца, най-често до 10-годишна възраст. Повечето възрастни са преболедували варицела в детството си и не се заразяват повторно, защото изграденият имунитет е доживотен. В някои случаи обаче се запазват огнища на вируса в организма и в зряла възраст може да се развие т.нар. херпес зостер. Засегнатите са заразоносители, които може да заразят деца, непреболедували варицела.

Актуалните епидемиологични данни сочат пик в разпространението на варицела сред децата. Почти всяка седмица през пролетта и ранното лято у нас се диагностицират по няколкостотин случая на варицела. Така е и тази година. Екипът на програма Имунитет ще предложи отговорите на най-актуалните въпроси, които вълнуват родителите, и ще даде препоръки за облекчаване на възстановителния период при децата, боледуващи от варицела.

Варицела – симптоми, лечение, възстановяване и превенция

Характерните за варицела симптоми включват типичните за вирусна инфекция оплаквания – повишена температура, втрисане, главоболие. Най-разпознаваемият симптом на варицела е появата на зачервени петна по кожата, върху които бързо се оформят мехурчета с прозрачно съдържимо. Налице е силен сърбеж, който продължава няколко дни, до постепенното засъхване на мехурчетата и избледняване на обрива.

Херпес зостер, който се развива при възрастни, преболедували от варицела и влезли повторно в контакт с варицела зостер вирусът, се проявява с единично зачервяване, покрито от пъпчици и локализирано само на едно място върху тялото.

Как се лекува варицела? Стандартният метод за лечение на варицела се състои от мерки за овладяване на симптоматиката и такива за ускоряване на възстановяването и превенция на усложненията. Лечението на варицела включва 3 съществени стъпки:

  • редовно обработване на обривите за превенция на възпалението им
  • избягване разчесването на везикулите (особено при децата и бебетата е важно да се подрязват редовно ноктите и да се поддържат ръцете чисти, за да не се разраняват и инфектират обривите)
  • най-важната стъпка е подсилването на имунитета. От една страна, това ускорява преборването на вируса и овладяването на вирусната инфекция. От друга страна, подсилването на имунитета намалява риска от бактериални усложнения. Именно те създават най-сериозната опасност след преболедуване от варицела, която сама по себе си, като вирусна инфекция, преминава бързо и безпроблемно.

Подсилване на детския имунитет за по-бързо лечение на варицела и профилактика на усложненията

Варицела и съпътстващите я усложнения са причина за болшинството от здравословните проблеми при децата през пролетта и лятото. Програма Имунитет предлага природните продукти от фамилия Имунобор като доказано ефективно средство, в помощ на всеки родител, който иска да ускори възстановяването на детето си при варицела.

Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ е доказано ефективно средство за мощно подсилване на детския имунитет. Съдържа бета глюкан и витамин C – мощна комбинация, осигуряваща бърз и траен ефект. Имунобор Кидс Актив действа както за засилване на локалния имунитет и директно унищожаване на вирусите, атакуващи лигавиците на тялото, така и за бързо неутрализиране на евентуални усложнения като гъбични или бактериални инфекции.

Имунобор Кидс Актив се предлага в 2 форми – сироп с приятен плодов аромат за най-малките и капсули за деца в училищна възраст. Имунобор Кидс Актив сироп и капсули са природните средства, на които можем да разчитаме за бързо възстановяване при деца, болни от варицела.

Сподели.
Зареждане на Facebook коментари ...

Оставете коментар

Времето за попълване изтече. Моля, презаредете CAPTCHA.