Всички сме в трепетно очакване на лятото и на приятните летни емоции. И в действителност до началото на астрономическото лято остава по-малко от месец. Но и през най-топлия сезон от годината организмът ни също има нужда от допълнителни грижи за здравето и имунната система.

Някои добре известни здравословни практики са от значение за поддържане на добро здраве:

  • Консумирайте повече плодове и зеленчуци
  • Осигурявайте си достатъчно сън
  • Мийте често ръцете си, за да предотвратите разпространението на бактериите
  • Откажете напълно цигарите
  • Намалете консумацията на алкохол
  • Увеличете движението и се разхождайте повече сред природата – разходките в планината са най-приятни и зареждащи през лятото. Може също да се занимавате с градинарство или домашно почистване – всяко движение е в плюс за имунитета.

Следващата задължителна стъпка е да добавите храни – природни имуностимулатори в диетата си

Полезни бактерии (пробиотици)

Повечето млечно-кисели продукти са богати на пробиотици (търсете на етикета на млечните продукти думи, като Лактобацилус булгарикус, Лактобацилус реутери, Бифидус, Стрептококус термофилус и др.).
Тези живи култури стимулират здравето на стомашно-чревния тракт, а някои от тях (като Лактобацилус реутери) повишават и нивата на белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите.

Чесън

Добре познат като природен антибиотик и мощен имуностимулатор, този ароматен зеленчук от семейство Лукови съдържа съединение, наречено алицин, на което дължи своите забележителни имуностимулиращи качества.

Освен че се справя успешно с настинки, чесънът понижава кръвното налягане, което може да създаде проблеми през лятото при някои хора с хипертония, когато се излагат на слънце или престояват твърде дълго на високи температури. Ако искате да се възползвате максимално от здравословните ползи на чесъна, е добре да приемате поне по 1 скилидка чесън, два до три пъти дневно.

Кръстоцветни зеленчуци

Зеленчуците като броколи, карфиол и зеле също са полезни за здравето на червата. Протеин, наречен арил-хидрокарбонов рецептор (aryl hydrocarbon receptor/AhR) предпазва храносмилателната система от външни замърсители, а друг – Cyp1a1, подсилва имунитета в червата.

Важен етап от грижата за имунитета – природни имуностимулатори под формата на природни продукти

За цялостна грижа за здравето и повишаване на имунитета понякога не можем да разчитаме само на храни, които се смятат за имуностимулатори. Хубаво е да добавим и природни продукти, които са с доказано качество и ефективност и са напълно безвредни. Такива са продуктите Имунобор от програма Имунитет. Те се препоръчват от специалистите и предлагат широка гама от природни продукти, както за възрастни, така и за деца.

Тъй като през летния сезон сме предразположени повече към чревни инфекции, се препоръчва приема на Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic, който представлява пробиотик, пребиотик и мощен имуностимулатор в едно.

Имунобор Биотик осигурява сигурна защита от чревни инфекции. Съдържа две активни, но напълно достатъчни за подсилване на имунитета съставки – Лактобацилус булгарикус (пробиотик) и Бета Глюкан (пребиотик и мощен имуностимулатор). Двете съставки действат в синергия и взаимно усилват своя ефект.

borola
Сподели