Природни имуностимулатори

Природни продукти с доказан ефект за засилване на имунитета

Бета глюкан

Бета глюкан представлява несмилаем полизахарид, който се извлича от клетъчната стена на дрожди, бактерии, лечебни гъби (Pleurotus ostreatus) и др. Той е единственият имуностимулатор от природен произход с доказан механизъм на действие.

Бета глюкан стимулира имунната система, свързвайки се със специфичните рецептори на макрофагите. Те от своя страна фрагментират бета глюкан и го освобождават в организма. Така той достига до имунните клетки и ги активира, което води до стимулиране на клетъчния и хуморалния имунитет. Активираните имунни клетки осигуряват цялостна защита на организма срещу вируси, бактерии и гъбички.

Ехинацея

Ехинацея е многогодишно растение, което притежава способността да влияе изключително благоприятно върху способността на организма да се справя с множество видове вирусни инфекции – настинка, ринит и др. В миналото, от тези нейни свойства се възползват много индиански племена, а днес съвременни проучвания доказват забележителните ефекти, които Ехинацея има върху човешкия организъм.

Резултати от няколко прочувания доказват, че приемът на Eхинацея води до облекчаване на симптомите на инфекции, както и до скъсяване на периода на тяхната изява.

Проучване, проведено от учени от университета Кардиф доказва, че употребата на билката, освен, че понижава опасността от настинки, понижава количеството на назначените лекарствени медикаменти.

Според резултати от проведено изследване в Лондон, четири месечния прием на екстракт от Eхинацея, по три пъти дневно, повишава значително защитните сили на организма при хора с понижен имунитет.

Котешки нокът

Котешки нокът проявява имуностимулиращ ефект. Той съдържа две различни групи фитохимикали от групата на алкалоидите, по-специално пентациклични оксинадолни алкалоди (ПОА) или тетрациклични оксинадолни алкалоиди (ТОА). Групите имат различни въздействия върху организма, но едновременно допринасят за засилване на имунитета. Пентацикличните оксинадолни алкалоди (ПОА) имат основно подсилващи имунитета функции:

  • помагат за засилване на имунната система, като унищожават много от паразитните щамове бактерии, живеещи в храносмилателната система
  • подпомагат функцията на Т-имунните клетки, за които има данни, че са с по-ниски нива при активно спортуващи
  • увеличават ефективността на макрофагите (тип имунни клетки)
  • увеличават антираковите способности на имунната система
  • подобряват общата способност на тялото да се справя с вирусни инфекции

Бременни жени или кърмещи майки, деца на възраст под две години, хора с присадени кожа или органи; хора с автоимунни заболявания (алергии), проблеми с кръвосъсирването или туберкулоза не бива да употребяват билката.

Витамин С

Витамин С (аскорбинова киселина) е мощен антиоксидант, който участва в обменните процеси и окислителните реакции на организма като подобрява имунитета. За нормалното си функциониране макрофагите имат нужда от витамин C. Затова е много важно при микробна атака организмът да получава оптимални количества витамин C за обезпечаване нуждите на имунните клетки. Освен това витамин C действа противовъзпалително и стимулира производството на естественото антивирусно средство на организма – интерферон.

Цинк

Цинкът е микроелемент, който има съществено значение за клетките на имунната система. Недостигът на цинк влияе на способността на Т-клетките и други имунни клетки да функционират правилно. Въпреки, че е важно да има достатъчно цинк в диетата ни (15-25 мг на ден), твърде много цинк може да понижи функцията на имунната система.

Мака

Растението Mака произхожда от Перу, Южна Америка. За медицински цели се използва екстракт от корените на растението. Мака е богат източник на протеини, витамини, въглехидрати, липиди, минерали. Съдържа 9-те есенциални аминокиселини, на които се дължат профилактичните и лечебните свойства на мака. Аминокиселините са химически единици или „градивни блокове“, изграждащи белтъчините. От аминокиселините зависи правилното действие на витамините и минералите. Мака съдържа 31 минерала, сред които: фосфор, магнезий, калий, желязо, манган, мед, цинк, алуминий, витамини от група B – B1, B2, B9, B12 и витамин C. Те са специфични органични, жизнено необходими за човека вещества. Оказват действие върху редица жизнени процеси – растеж, развитие, обмяна на веществата и физиологичното състояние на организма. Освен това те повишават имунната устойчивост, стимулират образуването на кръвни клетки и функционирането на черния дроб и жлезите с вътрешна секреция, повлияват възбудните и задържащите процеси в централната нервна система и др. Необходими са за правилното усвояване на основните хранителни вещества и химичната активност на ензимите. Концентрацията на калций в Мака е по-голяма от тази в млякото.

Мате

Йерба Мате e вечно зелено дърво, характерно за субтропичните гори на Южна Америка. Зоната му на растеж се простира на териториите на Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. Мате има тонизиращо действие, подобрява храносмилането и функциите на черния дроб, според някои учени напитката има и имуностимулиращо действие. Мате се препоръчва като средство за стимулиране на настроението и физическата активност.

По деарко

Това е високо южноамериканско растение, известно и като мравчено дърво. Екстракт от него се е използвал в традиционната медицина на редица южноамерикански страни в продължение на векове за лечение на много инфекциозни заболявания – гъбични, вирусни и бактериални инфекции, полово предавани болести като сифилис и гонорея, възпаления на простатата и пикочния мехур (цистит), както и срещу различни ендопаразити.
Днес екстракт от По деарко се ползва за подсилване на имунната система и защита от болестотворни микроорганизми. Най-специфичното, което отличава ектракта от По деарко в това му действие, е способността му да осигурява защита от широк спектър от въпросните патогени – включително вируси, бактерии и гъбички.

Все повече доказателства се появяват в подкрепа на твърдението, че има ясна връзка между силния имунитет и възможността на тялото да преборва различни инфекциозни заболявания. Приемът на екстракт от мравчено дърво в подходяща дозировка се разглежда като напълно безвреден метод за имунопрофилактика, засилване на имунната система и елиминиране на болестотворните микроорганизми преди те да са успели да предизвикат здравословен проблем.

Пробиотици

Пробиотиците са полезни бактерии, които населяват храносмилателния тракт и съставляват състествена част от чревната микрофлора. Приемът им води до подобряване на баланса между полезните и вредните бактерии в чревната микрофлора. Поради множеството им ползи за здравето са употребявани от много култури през вековете, включително и в наши дни.

Има много научни доказателства за връзката между тези полезни бактерии и имунната система. Вече е известно, че има бактерии в червата, които влияят благоприятно на дейността на имунната система, като например коригиране на недостатъци и увеличаване на броя на някои Т-клетки.

Основните типове пробиотици са добрите бактерии от род Lactobacillus и Bifidobacterium, които живеят в храносмилателния тракт.