Макар привидно да нямат нищо общо спорт и имунна система са взаимносвързани. Вижте как спортуването влияе на имунната функция в редовете по-долу.

Спорт и имунна система – позитиви и негативи

Физическите упражнения могат както да помагат, така и да вредят на работата на имунната система. Всичко зависи от това колко и как се тренира.

Ползи от спорта за имунитета

Когато са с умерена интензивност и се практикуват редовно, физическите упражнения правят имунитета по-силен. Те:

  • подпомагат функцията на дихателната система и държат вирусите и бактериите надалече. Това намалява риска от настинка, грип и други респираторни инфекции.
  • регулират стреса и безпокойството, като намаляват секрецията на стресовия хормон кортизол, който се освобождава в отговор на стресови фактори и потиска имунитета
  • повишават телесната температура и потискат растежа на болестотворни микроорганизми в тялото
  • нормализират адреналина в организма

Негативи от спорта върху имунитета

Максимата, че всяко прекалено нещо е вредно важи с пълна сила за спорта. Прекомерно продължителните или интензивни тренировки стимулират производството на стресови хормони. В резултат имунният отговор отслабва и организмът става податлив на инфекциозни заболявания.

Спорт и имунна система – съвети за подобряване на връзката помежду им

Ефектът, който оказва спортът върху имунната система, може значително да се подобри, ако се вземат предвид следните фактори:

Хранене

Хранителният режим влияе пряко върху работата на имунитета. Когато диетата е бедна на хранителни вещества, защитните сили на организма спадат. И обратното – щом ежедневното меню е богато и балансирано, имунитетът се повишава.

Пробиотици

Това са живи микроорганизми (в повечето случаи бактерии), които благоприятстват чревната флора и активират имунната система. Храните, които съдържат голямо количество пробиотици, са киселото мляко, кефирът, киселото зеле, маринованите краставички, туршията.

Почивка и сън

Пълноценната почивка и добрият сън помагат на тялото да се презареди с енергия и засилват имунитета. Ето защо не бива да се пренебрегват!

Доказан имуномодулатор, който подобрява връзката между спорт и имунна система

Ние от екипа на програма Имунитет препоръчваме положителното действие на тренировките върху имунитета да се усили с помощта на Имунобор/Imunobor®. Това е добре познато и достъпно имуномодулиращо средство, което няма аналог у нас. Формулата му съчетава високопречистени и стандартизирани природни екстракти от Котешки нокът, По Деарко (Мравчено дърво), Мака и Мате. Съставките са използват отдавна за подсилване на имунната система, подобряване на общото здравословно състояние и повишаване на жизнения тонус. Съчетани са така, че да подсилват активността на естествените клетки убийци в организма, действат противовъзпалително и имат директен антимикробен ефект.

Продуктът е безопасен при продължителна употреба. За постигане на оптимален ефект се препоръчва прием в продължение на 12 седмици.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x