Епидемиолозите очакват грипна епидемия у нас да има през месец януари. Актуалните грипни щамове се очаква да бъдат Калифорния (познат като свински грип), Бризбейн и Хонконг. Именно щамът Хонконг се счита за потенциално най-сериозен причинител на очакваната грипна епидемия у нас. До момента са отчетени само единични случаи на заразени от посочените щамове в градовете София и Стара Загора. Като цяло броят на болните от грип в края на месец октомври и началото на месец ноември е съпоставим с този през миналата година. Може да се отчете обаче, че навлизаме в период на повишена заболяемост от респираторни инфекции.

Повишеният риск за здравето е налице, въпреки че все още няма грипна епидемия

Най-застрашени от контакт с вирусните щамове са пътуващите към скандинавските страни. Там за момента са отчетени най-голям брой случаи на грип от трите актуални щама. Има данни и за сериозни усложнения на грипа при хора, които са се самолекували. Именно от Скандинавието се очаква да се пренесе и евентуална грипна епидемия към останалите европейски страни.

Най-сериозен през това време на годината е здравният риск за хората с отслабен имунитет и за често боледуващите. За тях висок риск от заболеваемост има дори при липса на грипна епидемия. Още в края на месец октомври у нас значително зачестиха случаите на други респираторни заболявания. Именно те за момента застрашават най-силно хората от гореспоменатите групи.

Допълнителна опасност идва от неизвесността около щама Хонконг. Той е идентифициран скоро и за проявите му не се знае достатъчно. Очаква се, че няма да предизвиква по-сериозни усложнения от тези при другите щамове. Това, което се знае със сигурност, е че вероятността от заболяване е най-ниска при хората с подготвена и силна имунна система.

Ключовият фактор за предпазване от грип е засилване на имунитета

Основната опасност при грип идва не от грипната инфекция, а от бактериалните усложнения. За да не се стигне до тях, от значение са 2 фактора:

  • срещу грипа да се вземат мерки още през първите 1-2 дни на заболяването. Ако се изпусне моментът, ефективността на лечението е много ниска
  • да се поддържа силен имунитет, така че организмът безпроблемно да пребори болестотворните агенти още при срещата си с тях

Програма Имунитет насочва вниманието на хората от рисковите групи към превантивни грижи за имунната система в периода преди грипна епидемия. Това е най-сигурният начин за намаляване риска от заразяване с грип и за избягване на евентуалните му усложнения. За успешна имунопрофилактика при деца и възрастни може да се разчита на продуктите от фамилия Имунобор.

Ybilei_20-god_Borola_6

borola
Сподели.

Оставете коментар