Един от най-разпространените здравословни проблеми през лятото е стомашно-чревното разстройство. Причините за неразположението в стомаха и появата на диария може да са две. По-често това е заразяването с ентеровирус и развитието на вирусна чревна инфекция. Макар и по-рядко обаче стомашно-чревното разстройство може да е провокирано от хранително натравяне след консумация на заразени с бактерии храни. Именно в тези случаи оплакванията са по-сериозни и упорити, а бактериалното хранително натравяне може да доведе до по-големи последствия.

Хранително натравяне със стомашно-чревно разстройство през лятото – причини и симптоми

Причини. Летните горещини предлагат идеални условия за размножаване на бактериите, които обикновено живеят върху всички хранителни продукти, но през лятото значително увеличават числеността си. Това позволява при консумиране на заразени продукти да погълнем високо количество бактерии, над т.нар. инфектираща доза, които да доведат до хранително натравяне със сериозно стомашно-чревно разстройство.

Основните бактериални причинители на хранително натравяне през лятото са бактериите от родовете Стафилококус и Салмонела, които са широко разпространени в природата. Заразяването с тях става след консумацията на сурови или недобре измити и термично обработени продукти – пресни плодове и зеленчуци, месо и субпродукти (най-вече пилешки), престояли на открито отворени млечни продукти и яйца.

Продукти, заразени с такива бактерии, провокират сериозно хранително натравяне със стомашен дискомфорт и диария поради високото съдържание на отделени от бактериите токсини. Отделените от бактериите токсини от една страна унищожават полезните чревни бактерии (пробиотици), с което влошават дейността на червата и провокират разстройство. От друга страна, това значително отслабва имунната ни система. Около 70% от активността на имунитета се поддържа на локално ниво в чревната лигавица именно от страна на естествените пробиотици. В допълнение токсините може да преминат в кръвта и да провокират възпалителни процеси и в други зони на тялото.

Симптоми. Характерните за бактериалното хранително натравяне симптоми включват:

  • болки и спазми в областта на стомаха и червата
  • продължително стомашно-чревно разстройство с гнилостен мирис
  • висока температура над 38.5оC

Появата на тези симптоми е провокирана както от интоксикацията на червата и организма като цяло, така и от отслабения локален и общ имунитет. Справянето с тези фактори е от ключово значение за овладяване на състоянието.

Бактериално хранително натравяне – лечение и профилактика

Основните стъпки при лечението на хранително натравяне с бактериален произход са промяната в храненето, повишаване приема на течности и подкрепата за чревната флора.

Необходимо е да се избягват млечните продукти, които много бързо влошават състоянието при стомашно-чревно разстройство. Храната като цяло трябва да се намали, за сметка на увеличен прием на вода или чай за превенция на дехидратацията и подобряване на терморегулацията на тялото.

Оптимална подкрепа на чревната флора може да се осигури с приема на пробиотици с високо микробно число, които бързо връщат баланса на полезните бактерии в червата. Пробиотик може да се приема самостоятелно или като задължително допълнение към назначена антибиотична терапия за лечение на бактериалното хранително натравяне.

Качествен пробиотик в комбинация с пребиотик и имуностимулатор осигурява природният продукт Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic. Екипът на програма Имунитет препоръчва Имунобор Биотик като комплексно средство за овладяване на бактериално хранително натравяне, придружено от стомашно-чревно разстройство.

Имунобор Биотик съдържа оптимално количество пробиотични бактерии (лактобацили) и бета глюкан – мощен имуностимулатор и пребиотик, с който лактобацилите се хранят. Допълващият се състав на Имунобор Биотик помага за нормализиране на чревната флора, стимулиране на локалния имунитет в зоната на чревната лигавица и на общия имунитет. С приема на този продукт може да се ускори справянето с бактериалното хранително натравяне, да се облекчат стомашно-чревните оплаквания и да се минимизира рискът от усложнения.

borola
Сподели.

Оставете коментар