Според актуалните епидемиологични данни в края на месец януари отбелязваме пик на заболеваемостта от актуалния за сезона грипен щам Хонконг. Очаква се от следващата седмица честотата на диагностициране на грип плавно да намалява.
Статистиката сочи, че поне 90% от случаите на инфекциозно заболяване през месец януари са причинени от грип Хонконг. Числовото изражение на болните от грип у нас в момента е около 150 хиляди души.

Грип Хонконг – актуални данни

За изминалата седмица регистрираните случаи на грип Хонконг и други остри респираторни инфекции са близо 5 000, срещу 6 600 за предходния седемдневен период. Това показва, че броят на грипно болните вече намалява.

Първата вълна на грип Хонконг се очакваше през месец януари, но тя подрани сериозно и грипна епидемия у нас беше обявена още през месец декември. Положението в много населени места беше сериозно и общият брой на заболелите надмина 1 милион. Интересно е да се отбележи, че според данни на европейските здравни институции, общо за Европа случаите на грип през тази зима са около 2 пъти повече в сравнение с миналата. Едно от обясненията на този феномен е високата вирулентност на актуалния щам на грип Хонконг.

Установено е, че при хората със силна имунна система грип Хонконг рядко предизвиква сериозни усложнения. Все пак обаче децата и възрастните над 65-годишна възраст по начало са най-застрашени от бактериални усложнения след грип.

Грип Хонконг – има ли риск от нова грипна вълна?

Според водещите епидемиолози риск от нова грипна вълна е налице. Ранната инвазия на грипа през тази година е сериозна предпоставка за това. В дългия период до края на зимата е напълно възможно грипът да атакува отново в сериозни мащаби. Статистиката сочи, че втора грипна вълна у нас се отчита системно през 7-8 години.

Единственият гарант за защита от грип Хонконг тази година остава качествената имунопрофилактика при деца и възрастни. Екипът на програма Имунитет напомня, че в това отношение първи избор на много специалисти у нас са природните имуностимулатори от фамилия Имунобор. Те са разработени в широка гама за покриване на всички нужди на имунната система. Продуктите Имунобор действат комплексно за повишаване и поддържане на имунитета. Приемът им може да осигури така необходимата профилактика срещу грип Хонконг и да предпази от всички потенциални усложнения след грип.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x