Месеци след заболяване, някои хора все още се борят с последиците от коронавируса, като състоянието се нарича „дълъг Ковид”.

Какво представлява „дълъг Ковид”?

„Дълъг Ковид” не е медицински термин. Използва се за описание на състоянието на хора, които все още страдат от симптоми на коронавирусна инфекция, дори след преминаване на двуседмичния период. Според Световната здравна организация, толкова време е необходимо за възстановяване след леко боледуване от COVID-19. „Дългият Ковид” има сериозно негативно влияние върху здравето и живота на засегнатите, които продължават да страдат от различни симптоми на инфекцията. Те съобщават за смазваща умора, задух, продължителна кашлица, болки в мускулите и ставите, главоболие и загуба на вкус и обоняние. При някои пациенти се наблюдават трайни сърдечно-съдови, белодробни, чернодробни и чревни увреждания. Много хора с продължителен Ковид споделят за проблеми с психичното здраве, като объркване, тревожност и депресивни състояния.

„Нямаме съмнения, че „дългият Ковид” съществува отдавна”, отбелязва проф. Дейвид Стрейн от Университета в Ексетър. Специалистът споделя, че е виждал пациенти, страдащи от състоянието, в своята Клиника за синдром на хроничната умора.

Кой може да бъде засегнат?

„Дългият Ковид” не е състояние, засягащо само пациентите, които са се лекували в интензивни отделения. То може да се наблюдава и при хора, преболедували сравнително леко коронавирусната инфекция. Половината от хората, участвали в проучване в Дъблин, все още са чувствали умора 10 седмици след заразяване с коронавирус. Медиците все още не са открили връзка между продължителната умора и коронавирусната инфекция.

Проф. Крис Брайтлинг от Университета в Лестър е на мнение, че хората, развили пневмония в следствие на тежко боледуване, могат да изпитват повече трайни симптоми заради увреждане на белите дробове.

Теории за причините за „дълъг Ковид”

Все още не съществува точен отговор за това какви са причините за медицинското явление. Една от теориите гласи, че част от вируса може да се е задържала в някои малки джобове на органите. „Ако имате продължителна диария, част от вируса се открива в червата. Ако имате загуба на обоняние – патогенът ще се открие в нервите. Може това да е причината за проблема.”, разкрива проф. Тим Спектор от King’s College London.

Друга теория гласи, че имунната система не може да се възстанови напълно след инфекцията, като това е причината за влошеното здравословно състояние. Преболедуваната инфекция може да влоши начина, по който функционират някои органи, като белите дробове. Увреждането им може да предизвика трайни последствия.

COVID-19 може да промени и метаболизма на преболедувалите. Наблюдавани са случаи на пациенти с проблеми при контрола над кръвната захар при диабет, развит в следствие на коронавирусната инфекция. Има и сигнали за промени в мозъчната структура след инфекция, които все още са в процес на проучване.

Важна информация за защита срещу COVID-19

Коронавирусът постави множество въпросителни пред учените. Въпреки че много от механизмите му на въздействие върху организма, дори и след боледуване, все още не са напълно ясни, по един въпрос специалистите са единодушни. Устойчивата имунна система остава преградата, която ефективно спира атаката на всички вируси, включително и коронавируса. В условия на бързо променяща се епидемична обстановка и висок риск от заразяване с коронавирус и сезонни патогени, най-удачният способ за защита е подсилване на имунните функции. Сторете го, като започнете още сега прием на природни имуномодулатори в специално разработени схеми за възрастни и деца.

За възрастни:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Бронхо/Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Оксибор Форте/Oxybor® Forte – 1 таблетка дневно

За деца в училищна възраст:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Кидс/Imunobor® Kids капсули – 2×1 растителна капсула дневно
  • Оксибор Форте/Oxybor® Forte – 1 таблетка дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Кидс Сироп/Imunobor® Kids Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно
borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x