Учени смятат, че са открили нов, необичаен симптом на коронавирус – „Ковид пръсти на краката”. Повече информация за него ще дадем в следващите редове.

„Ковид пръсти на краката” – необичайна кожна проява на коронавирус

Проучване на Международната лига на дерматологичните общества и Американската академия по дерматология, цитирано от видното издание Independent, достига до интересно откритие. Учените наблюдават симптоми, подобни на измръзване, по пръстите на краката на боледуващи от коронавирус. Наричат това необичайно явление „Ковид пръсти”. То се характеризира с подуване, почервеняване и последващо оцветяване на пръстите на краката в лилаво. Екипът учени отбелязва, че кожното състояние се развива от една до четири седмици след заразяване с коронавирус. При повечето боледуващи то протича леко, като обикновено отшумява до 15 дни. При някои пациенти обаче, може да продължи до 150 дни. Според данни от изследването, „Ковид пръсти” са се наблюдавали при половината от регистрираните пациенти. В резултат на това, 16% от тях трябвало да бъдат хоспитализирани.

Явлението „Ковид пръсти на краката” остава неразгадано

Д-р Естер Фрийман, главен изследовател на Международния COVID-19 регистър по дерматология, споделя, че идентифицирането на пациенти с „Ковид пръсти” ще помогне на учените да разберат повече за различните прояви на вируса. „Започваме да наблюдаваме прояви на „дълъг Ковид” в други органи и системи от организма. За пръв път забелязваме, че той може да засегне и кожата”, отбелязва Фрийман. „Кожата може да се разглежда като прозорец към целия организъм. Възпалението по нея може да говори и за възпаление на други места в тялото. Явлението повдига много въпроси, като това какъв вид възпаление протича и засяга ли други части от тялото. Все още нямаме точен отговор.”, споделя още Фрийман.

Това не е първият случай, в който учени са посочили „Ковид пръсти” като потенциален симптом на коронавирус. През април, испански учени публикуват проучване за тревожни кожни прояви на коронавирусна инфекция. Тогава учените наблюдават необичайни обриви по кожата при 375 пациенти с коронавирус.

Какво е известно за коронавируса?

Както от всички вируси, така и от коронавируса можем успешно да се предпазим. Това можем да сторим с изпълняване на установените мерки за защита, като в допълнение включим и подсилване на имунната система. Тази стратегия е особено препоръчителна от специалистите при висока заболеваемост и повишен риск от заразяване, каквито се наблюдават в момента. Цели да засили имунитета по естествен начин – чрез комбиниран прием на природните имуномодулатори Имунобор. Мощните укрепващи имунитета средства са с високо качество, доказан в дългогодишната практика ефект и профил на безопасност. Разработени са във варианти за хора от всички възрастови групи.

Мощна защита срещу вируси

За възрастни:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Бронхо/Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zinc Selen Vitamin C – до 3 таблетки дневно

За деца в училищна възраст:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ капсули – 2×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zinc Selen Vitamin C – до 2 таблетки дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Кидс Актив Сироп/Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно
borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x