Тази есен епидемичната обстановка обещава да бъде сложна – към обичайните грип и настинка ще се присъедини и новият коронавирус (COVID-19). Научете се да различавате симптомите на всяко едно от вирусните заболявания, за да знаете какви мерки да предприемете.

Симптоми на коронавирус – по-тежки от тези на грип и настинка

Много се изписа и изговори за коронавирусните симптоми от началото на пандемията. Учените продължават да разкриват все нови и нови признаци на опасното заболяване. Най-често обаче то се характеризира с температура (по-висока от тази при грипа), умора, суха и упорита кашлица. По-рядко срещани симптоми са загуба на вкус и обоняние, мускулни болки (по-силно изразени, отколкото при грипа), главоболие, диария, задух.

Обикновено симптомите се появяват постепенно 4-5 дни след излагане на вируса и по данни на American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine продължават средно 8 дни.

При съмнение за симптоми на заболяването незабавно трябва да се уведоми личния лекар.

Признаци на грип

Като респираторно заболяване грипът споделя много от симптомите на коронавируса. Разликата е, че те се появяват внезапно от 1 до 4 дни след инфектирането. Първите оплаквания са температура, суха кашлица и умора. Главоболието и болките в ставите, ръцете, краката и гърба са по-чести, отколкото при COVID-19. Загубата на обоняние и вкус, възпаленото гърло, диарията и хремата са по-рядко срещани симптоми.

Боледуването продължава между 3 и 5 дни. Ако симптомите продължат повече от седмица, трябва да се проведе консултация с лекар. Организмът се възстановява напълно за минимум 2-3 седмици.

Първи сигнали за настинка – по-лесни за разпознаване от тези на коронавирус и грип

Настинката се разпознава лесно по запушения нос, възпаленото гърло, мократа кашлица и сърбежа на очите и носа. По-редки симптоми са умора, загуба на обоняние и вкус, температура, мускулни болки и главоболие.

Обичайно оплакванията отшумяват за около седмица. За определен период от време (около 7 дни) може да има остатъчна кашлица.

Вече знаете как да различавате симптомите на коронавирус, грип и настинка. А сега ще научите как да се предпазите от тези вирусни заболявания

Опитните специалисти от програма Имунитет препоръчват следните изпитани решения за подсилване на имунната система на възрастни и деца, и намаляване на риска от вирусни заболявания през есента:

За възрастни:

 • Imunobor® Protect Zn – 3×1 таблетка за смучене
 • Imunobor® Protect – 3×1 таблетка за смучене
 • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
 • Oxybor® Forte – по 1 таблетка дневно

За деца в училищна възраст:

 • Imunobor® Protect Zn – 2×1 таблетка за смучене
 • Imunobor® Protect – 2×1 таблетка за смучене
 • Imunobor® Kids Activ – 2×1 растителна капсула дневно
 • Oxybor® Forte – по 1 таблетка дневно

За деца до 6-годишна възраст:

 • Imunobor® Protect Zn – по 1 таблетка за смучене
 • Imunobor® Protect – по 1 таблетка за смучене
 • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно

Всички продукти са с доказана ефективност. Напълно безопасни са и имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителна употреба.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x