Учени алармират, че най-голяма опасност от заразяване с коронавирус „крият” затворените помещения. Защо това е така и кои са мерките за ефективна защита – научете в статията.

Висок риск от заразяване с коронавирус в затворени помещения

Учените са на мнение, че до скоро подценяваното аерозолно разпространение може да играе значима роля при заразяване с коронавирус на закрито. Според тях е погрешно да се смята, че коронавирусът се предава единствено чрез капчици и при близък контакт. Аерозолите, също като капчиците, са частици от слюнката и отделяната при издишане течност. Аерозолите обаче, са най-малките суспендирани частици с размери по-малки от 5 микрометра. При издишване, говорене, смях или пеене, тази фина аерозолна мъгла се разпространява в затвореното помещение. Докато по-големите дихателни капчици бързо падат на земята, аерозолите могат да се задържат във въздуха от 10 секунди до няколко часа. Ако инфектиран човек прекара продължително време в затворено помещение може да зарази много други за по-кратко време, дори без да има пряк контакт с тях.

Още за разпространението на вируса в затворени помещения

Както вече научихме, затворените, пълни с хора помещения създават сериозна предпоставка за увеличаване на опасността от заразяване. Изследователите смятат, че влажността и температурата в помещенията също оказват съществено влияние. Известно е, че вирусните патогени се разпространяват по-лесно на сухи, студени и непроветливи места. Високите температури на закрито през зимните месеци обаче, намаляват влажността в помещенията и създават добри условия за задържане и скоростно разпространение на вируса. В тази връзка, специалистите съветват температурата в помещенията да не се променя прекалено често. От съществено значение е добрата вентилация и редовното проветряване на помещението. Само 30 минути са необходими за смяна на 95% от въздуха у дома със свеж въздух отвън. Носенето на качествени предпазни маски в затворените помещения се счита за категоричен начин за намаляване на разпространението на вируса и ефективно предпазване от заразяване.

Мощна защита срещу коронавирус в условия на повишен риск от заболяване

За да сте сигурни, че правите най-доброто, за да се защитите от заразяване, спазвайте всички установени предпазни мерки. Като важно допълнение положете и усилия да засилите имунитета си. Факт е, че здравата имунна система може успешно да устои на атаките на патогените, както и да осигури по-лесно протичане на инфекцията при евентуално заразяване с вируси, бактерии или гъбички. В условия на висок риск от инфектиране с коронавирус, бъдете отговорни към себе си и близките си. Заложете на посочените по-долу схеми за подсилване на имунитета, предложени във варианти за възрастни и деца.

За възрастни:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Бронхо/Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Оксибор Форте/Oxybor® Forte – 1 таблетка дневно

За деца в училищна възраст:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Кидс/Imunobor® Kids капсули – 2×1 растителна капсула дневно
  • Оксибор Форте/Oxybor® Forte – 1 таблетка дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Кидс Сироп/Imunobor® Kids Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно
borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x