Коронавирус и грип е тревожна комбинация, която може да се превърне в нова заплаха за здравето ни през този есенно-зимен сезон.

Възможна ли е двойна инфекция с коронавирус и грип през студеното полугодие?

Учените нямат категоричен отговор какво може или ще се случи, когато коронавирусът срещне инфлуенцата. В клиничната практика е малък опитът на специалистите при борба едновременно с COVID-19 и грип. Може да се твърди обаче, че боледуването от грип може да улесни заразяването с коронавирус. „Отслабването на имунната система по време на грипна инфекция може да увеличи податливостта към заразяване със Sars-CoV-2.” Това твърди д-р Краузе от Хелмхолц Център за изследване на инфекциите в Брауншвайг, Германия.

Коинфекцията с грип може да увеличи репликацията на коронавируса

Според ново проучване на китайски учени, съвместната инфекция с грип може да увеличи до 10,000 пъти репликацията на коронавируса в човешките клетки. Лабораторни експерименти показват, че грипният вирус А може да модифицира структурата на разнообразие от човешки клетки в рамките на няколко часа. След това, коронавирусът може да използва тези промени, за да навлезе в клетките и да се възпроизвежда по-ефективно. Най-податливи на измененията са клетките в белите дробове. В тях репликацията се увеличава средно между 1,000 и 10,000 пъти, в зависимост от тежестта на грипната инфекция.

Механизмът, водещ до увеличаване на репликирането, не е известен. Китайските учени обаче, са открили генетичен сегмент в грипния вирус тип А, който може да играе важна роля за улесняване на възпроизводството на коронавируса в инфектираните клетки.

Какъв е съветът на учените?

Все още не е известно колко опасна може да бъде потенциална коинфекция с COVID-19 и грип. Но учените са на мнение, че трябва да отправим усилия към предпазване от трите основни опасности този сезон – настинката, грипа и коронавируса. Доказано ефективните начини за защита са следване на препоръките на здравните служби – носене на предпазва маска, дистанциране и спазване на стриктна хигиена. Към тях добавяме и подкрепа на имунната система, като подходящ способ за предпазване от всички върлуващи вируси през студените месеци.

Мощна защита срещу коронавирус и грип

Грипните вируси атакуват, а опасността от заразяване с коронавирус през този есенно-зимен сезон е може би най-висока. За да им противодействаме трябва да работим целенасочено в подкрепа на имунната система. Укрепете имунитета си и осигурете защита за здравето на вашите деца и близки – доверете се на имуномодулаторите Имунобор. Те са изпитани в дългогодишната клинична практика – пазят малки и големи от вирусни, бактериални и гъбични инфекции всяка година!

За възрастни:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Бронхо/Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zinc Selen Vitamin C – до 3 таблетки дневно

За деца в училищна възраст:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Кидс/Imunobor® Kids капсули – 2×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zinc Selen Vitamin C – до 2 таблетки дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Кидс Сироп/Imunobor® Kids Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно
borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x