Ако полагаме грижи за болен от коронавирус, първото, което трябва да знаем, е как да се предпазим от заразяване. Нека видим какво препоръчват експертите от Световната здравна организация и Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Миене на ръцете и избягване докосване на лицето

Поддържането на ръцете чисти е сред най-лесните и ефективни начини за ограничаване риска от заразяване с коронавирус. Препоръчително е след контакт с болния ръцете да се измиват старателно със сапун и вода в продължение на 20 секунди. Дезинфектант за ръце също би свършил добра работа стига съдържанието на алкохол в него да е поне 60%. И накрая, но не по важност, за да е оптимална защитата очите, носа и устата не бива да се докосват дори с чисти ръце.

Носене на маска – ето как да се предпазим от заразяване, докато се грижим за болен от коронавирус

При грижа за болен от коронавирус, носенето на защитна маска за еднократна или многократна употреба е просто задължително. За да е ефективна, маската трябва да покрива плътно носа, устата и брадичката. Освен това не бива да се докосва и да се размества, докато е на лицето. Ако се намокри или замърси, веднага трябва да се замени с нова. Използваната маска се поставя в плик и се изхвърля в коша. След това ръцете се измиват старателно с вода и сапун или се почистват с дезинфектант.

Ежедневно почистване на дома

При болен от коронавирус човек у дома е абсолютно задължително всеки ден без изключение старателно да се почистват повърхностите в обитаваните помещения. Желателно е освен на подовете и плотовете да се обърне подобаващо внимание на бравите на вратите, осветителните ключове и дръжките на шкафовете.

Внимателно с дрехите и посудата на болния

Дрехите на болния от коронавирус не бива да се питат с голи ръце и да се перат заедно с тези на останалите членове от семейството. Препоръчително е почистването им да става на максимално висока температура и да се сушат в сушилня. Нужно е след употреба пералнята и сушилнята да се дезинфекцират.

По отношение на посудата, която използва болният – тя трябва да е предназначена само за него и да се измива със специално предназначен за целта препарат.

Провеждане на качествена имунопрофилактика – един от най-важните отговори на въпроса: „Как да се предпазим от заразяване, когато полагаме грижи за болен от коронавирус?“

Имунолозите от програма Имунитет препоръчват употребата на следните продукти от богатия каталог на компания „Борола“ с цел намаляване на риска от заразяване с COVID-19:

За възрастни:

 • Imunobor® Protect Zn – 3×1 таблетка за смучене
 • Imunobor® Protect – 3×1 таблетка за смучене
 • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
 • Oxybor® Forte – по 1 таблетка дневно

За деца в училищна възраст:

 • Imunobor® Protect Zn – 2×1 таблетка за смучене
 • Imunobor® Protect – 2×1 таблетка за смучене
 • Imunobor® Kids Activ – 2×1 растителна капсула дневно
 • Oxybor® Forte – по 1 таблетка дневно

За деца до 6-годишна възраст:

 • Imunobor® Protect Zn – по 1 таблетка за смучене
 • Imunobor® Protect – по 1 таблетка за смучене
 • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно
borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x