Лятото е в разгара си и въпреки че това не е най-типичният сезон за вирусни инфекции, определена група вируси засилва своята активност именно през летния сезон и в началото на есента. А честите температурни промени, които наблюдавахме през последните няколко седмици, представляват стрес за организма и също са предпоставка за развитие на инфекции.

Летен вирус – особености

Обикновено инфекциите през лятото се дължат на т.нар. ентеровируси. Това са малки вирусни частици, които, за разлика от други причинители на вирусни инфекции (риновирус, коронавирус и пикорнавирус), предпочитат по-топло време. Характерно за тях е, че инфекцията се локализира основно в стомашно-чревния тракт.

Единственото общо между летен вирус и респираторните вируси са симптоми като течащ и запушен нос. Освен стомашно-чревно разстройство ентеровирусите могат да предизвикат редица усложнения, като повишена температура, възпалено гърло, кашлица, кожни обриви. Ентеровирусните инфекции имат висока честота и обхващат голям брой хора. Обикновено се разпространяват по въздушно-капков път и при контакт със замърсена повърхност. Но този вид инфекция може да се прихване и по орално-орален или фекално-орален път (чрез замърсени ръце или контакт със замърсено облекло, памперси и други вероятни носители).

Интересно е, че летните инфекции често остават незабелязани от много преносители на този вирус. Само малка част от заразените имат силно изразени симптоми. Контактът с много хора и фактът, че голяма част то тях не са наясно, че са носители на вируса, е основна причина за широкото разпространение на тази инфекция през топлите месеци.

Летен вирус – превенция и лечение

Съветите на родителите за редовно миене на ръцете не са случайни. Те могат да ни предпазят от вирусни инфекции целогодишно. Освен това е необходимо редовно почистване на устройствата, до които имаме ежедневен допир (клавиатури, мишки, телефони, таблети, дистанционни). Избягването на контакта със заразени хора също значително намалява шансовете от зараза.

Разбира се, най-добър гарант за предпазване от евентуална зараза е подсилването на имунната система. Именно затова основна цел на програма Имунитет е да предостави необходимата информация и компетентното мнение на медицински специалисти и лица от фармацевтичната индустрия относно това как да поддържаме имунната си система здрава целогодишно.

Продуктите от фамилия Имунобор/Imunobor® са подходящо средство за повишаване на имунитета и се препоръчват от специалистите както за превенция и общо укрепване на организма, така и при склонност към чести бактериални, вирусни и гъбични инфекции.

При стомашно-чревни инфекции екипът на програма Имунитет препоръчва прием на Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic – пробиотик, пребиотик и имуностимулатор, който съдържа голямо количество жизнеспособни лактобацили за балансиране на чревната флора в комбинация с бета глюкан за подхранване на лактобацилите и подсилване на имунната система.

borola
Сподели.

Оставете коментар