Стомашно-чревното неразположение е сред най-честите оплаквания през лятото. Основните причини за него може да са 2 – натравяне с храни, заразени с бактерии или в повечето случаи – заразяването с летен вирус.

Най-често срещаните форми на вирусна инфекция през лятото са причинени от т.нар. ентеровируси. Означават се така поради типичната локализация на инфекцията в чревния тракт. Тази особеност обяснява защо стандартните случаи на летен вирус протичат с няколкодневно стомашно-чревно неразположение и дискомфорт.

Летен вирус – причини и симптоми

Почти няма човек, който в първите един-два дни от почивката си на море да не стане жертва на летен вирус. Причина за тази зависимост е повсеместната инвазия на ентеровирусите и бързото разпространение на инфекциите.

Горещото време, струпването на много хора на едно място, отслабената лична хигиена и слабият имунитет са четирите водещи причини за бързото размножаване на вирусните частици и за зачестяващите случаи на заразени хора с летен вирус. Според данните за актуалната епидемиологична обстановка всяка седмица се диагностицират по няколкостотин нови случая на ентеровирусна инфекция. Основната рискова група за заразяване с летен вирус и поява на сериозно стомашно-чревно неразположение са децата. Неукрепналият имунитет и масовите им събирания на големи групи водят до епидемично разпространение на ентеровирусните инфекции в най-ниската възрастова група.

Стомашно-чревното неразположение при заразяване с летен вирус включва:

  • болки в стомашната област
  • разстройство
  • в по-редки случаи повръщане

Придружаващите симптоми при ентеровирусна инфекция през лятото може да включват:

  • главоболие и силна отпадналост
  • повишена температура
  • обилно изпотяване с избиване на студена пот

Летен вирус – лечение и профилактика

Вирусните инфекции не подлежат на лечение с антибиотици. Затова терапевтичният подход при летен вирус включва основно симптоматично лечение и настройване на хранителния режим към максимално щадене на червата. Добре е да се разчита предимно на варени и сухи храни и обилен прием на течности.

Задължително допълнение към терапевтичната схема е подсилването на имунитета и грижите за заздравяване на чревната флора. Екипът на програма Имунитет споделя дългогодишният опит на специалистите, които препоръчват приема на комбинирания природен продукт Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic. Той действа едновременно и в двете основни посоки. Съдържа голямо количество жизнеспособни лактобацили за балансиране на чревната флора в комбинация с бета глюкан за подхранване на лактобацилите и подсилване на имунната система. Имунобор Биотик действа едновременно като мощен пробиотик, пребиотик и имуностимулатор.

Приемът на Имунобор Биотик и поддържане на изрядна лична хигиена е ключов фактор за успешното лечение и последващата профилактика на случаите на летен вирус и придружаващото го стомашно-чревно неразположение.

borola
Сподели.

Оставете коментар