Откритият във Великобритания нов щам на ковид, известен като B.1.1.7, се предава по-бързо сред деца под 15-годишна възраст. Има ли основание за тревога и как да се намали рискът от заразяване?

Откритият нов щам на ковид във Великобритания е по-заразен за деца под 15 години

Това твърдение идва от членовете на британската правителствена консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG). В специален доклад по темата те изрично подчертават, че новият щам НЕ е непременно по-опасен от предишния. Независимо от това приканват особеностите на новата разновидност на вируса да се вземат предвид при отваряне на училищата и детските градини след коледните и новогодишните празници.

Припомняме, че малчуганите и юношите са по-малко засегнати от коронавирус по време на първата и втората вълна на пандемията

Учените обясняват това с факта, че подрастващите имат по-ниски нива на ензима АСЕ2, чрез който коронавирусът навлиза в епителните клетки на дихателните пътища. По всичко изглежда, че сега мутациите на вируса улесняват навлизането му в тялото на децата и младежите.

„Логично е да се очаква ръст на заразените с коронавирус подрастращи, след като новият щам по-лесно навлиза в организма им“. За това предупреждава д-р Уенди Баркли, член на NERVTAG и ръководител на катедрата по Инфекциозни болести в Кралския колеж в Лондон.

Проф. Нийл Фъргюсън от Центъра за анализ на инфекциозните заболявания по света към лондонския Кралски колеж също потвърждава, че новият щам е по-заразен за деца и юноши. Той обаче е категоричен, че са нужни още проучвания, за да бъде изяснена връзката.

На коренно противоположно мнение е Джулиан Хискокс, професор по инфекциозни болести в Ливърпулския университет. Според него към момента няма доказателства, че новият вариант на коронавирус по-лесно се разпространява сред децата.

Начини за предпазване на деца и възрастни от циркулиращия нов щам на ковид

От NERVTAG са на мнение, че място за притеснение няма. По думите им най-често използваните PCR тестове откриват новата мутация и тя се повлиява от ваксините, които се предлагат в момента. За хората, които отлагат ваксинирането, също има решение. Ние от екипа на програма Имунитет приканваме да се използват следните високоефективни природни средства за укрепване на имунната система и намаляване риска от заразяване:

За възрастни:

  • Imunobor® Protect – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 3 таблетки дневно

За деца в училищна възраст:

  • Imunobor® Protect – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ – 2×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 2 таблетки дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Imunobor® Protect – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно
borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x