Нов щам на коронавирус е засечен на територията на Лондон и Южна Англия. И докато вирусите мутират постоянно, новият щам на непредсказуемия SARS-CoV-2 създава поводи за тревога. Какво е известно до момента за новата мутация на коронавируса – вижте в публикацията.

Този нов щам на коронавирус се смята за по-заразен

Мутациите са характерни за вирусните патогени. До момента са открити хиляди различни мутации на SARS-CoV-2. Повече от тях не проявяват ефект върху разпространението и тежестта на симптомите. Новата мутация на коронавируса, открита на територията на Лондон и Южна Англия обаче, се разпространява много по-лесно. За пръв път тя е засечена през септември 2020 година. По изследователски данни през ноември около 1/4 от случаите на COVID-19 са били от новия щам. В средата на декември бройката вече нараства до 2/3.

След откриването на новия щам на коронавируса се повдигна един важен въпрос. Дали по-бързото разпространение се дължи на разхлабване на мерките за безопасност или самата мутация е по-заразна? След по-нататъшно проучване учените установиха, че новата мутация на коронавируса е значително по-заразна. Въпреки това, се смята че тази характеристика на новия щам няма да предизика нарастване на тежките случаи на COVID-19. Още изследвания обаче, са нужни, за да потвърдят това твърдение.

Какво още е известно за новата мутация на коронавируса?

Новият вариант на коронавируса се смята за необичайно силно мутирал. Първоначален анализ на новия щам посочва 17 важни промени. Настъпват изменения в Spike протеина – този, който вирусът използва, за да навлезе в клетките от човешкото тяло. Една мутация, наречена N501Y, променя най-важната част от този протеин – рецептор-свързващият домейн. Именно там вирусът осъществява първи контакт с повърхността на клетките. Всички промени, които улесняват проникването в клетките, ще дадат предимство на вируса.

Друга мутация е делеция на H69/V70. При нея малка част от Spike протеина се отстранява. Тя е наблюдавана няколко пъти преди това, включително и при заразени с коронавирус норки. Проучване на проф. Рави Гупта от Университета Кеймбридж предполага, че тази мутация увеличава два пъти инфекциозността при лабораторни експерименти. Още изследвания показват, че делецията прави антителата в кръвта на преболедували COVID-19 по-малко ефективни на атаката на вируса.

Коронавирусът е непредсказуем – нека се подготвим добре и да намалим риска от заразяване!

Пандемичната обстановка е много динамична. В такива условия трябва да бъдем отговорни към своето здраве и това на близките ни, като спазваме всички мерки за защита от заразяване. Като второ условие за намаляване на риска от заболяване с коронавирус, е подсилване на имунната система. Тя трябва да бъде достатъчно силна, за да устои на атаката на коронавируса и останалите патогени. Екипът на програма Имунитет съветва хората от всички възрастови групи да подкрепят имунната си система по следната специално разработена схема:

За възрастни:

  • Imunobor® Protect – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 3 таблетки дневно

За деца в училищна възраст:

  • Imunobor® Protect – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ – 2×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 2 таблетки дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Imunobor® Protect – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно
borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x