Новият коронавирус (SARS-CoV-2) ни изправя пред животозастрашаващи опасности. Нека видим кои характеристики го правят толкова страшен за здравето и как да се намали здравния риск.

Изкусен „измамник”

Когато са атакувани от вирус, клетките в тялото започват да отделят химични вещества, наречени интерферони. Това е предупредителен знак за имунната система, че трябва да се задейства. Нещата обаче не стоят така с коронавируса. Той има способността да деактивира естествената аларма в тялото и да ни кара да се чувстваме добре, а всъщност да не сме. „При разглеждане на клетки под микроскоп те не изглеждат заразени с вируса. Изследванията обаче показват точно обратното – вирусният товар е голям и съществува риск от усложнения.“ Това казва проф. Пол Ленър от университета в Кеймбридж, Великобритания.

Прекрасен стратег е новият коронавирус и затова крие неподозирани опасности

Количеството на вируса в тялото обикновено е най-високо в деня преди появата на първите симптоми. Нужна е обаче поне седмица състоянието на заразените да започне да се влошава и да се наложи лечение. Специалистите определят това като брилянтна еволюционна тактика, която позволява на коронавируса лесно да се разпространява от човек на човек и да гарантира своето оцеляване. „Контрастът в поведението на новия коронавирус и вируса на тежкия остър респираторен синдрон (ТОРС) от 2002 г. е огромен. Последният беше най-заразен дни, след като пациентът се почувства зле и беше лесно да се ограничи разпространението му“, категоричен е проф. Ленър.

Странен непознат

Познати са няколко вида коронавируси при хората – 229Е, OC43, NL63 и HKU1. Общото при всички тях е, че причинват симптоми на обикновена настинка. Новият SARS-CoV-2 вирус е напълно непознат за организма. Имунната система не се е срещала с него и не знае как да реагира. Липсата на предварителна подготовка на имунитета е сравнима с тази при индианците, когато срещат вируса на едрата шарка, донесена от европейците в Америка през XVI в.

С нетипична симптоматика и разнообразен ход на протичане

Първоначално коронвирус инфекцията започва с грипоподобни симптоми и впоследствие може да засегне целия организъм. Това прави вирусното заболяване различно от всяко друго досега.

Вече знаем защо върлуващият коронавирус ни излага на животозастрашаващи опасности. Време е да научим как да намалим риска от заразяване

Ние от екипа на програма Имунитет напомняме, че за да се ограничи разпространението на коронавируса освен дисциплина, дезинфекция и дистанция са нужни и мерки за укрепване на имунитета. По отношение на имунопрофилактиката препоръчваме следните отработени решения:

За възрастни:

  • Imunobor® Protect – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 3 таблетки дневно

За деца в училищна възраст:

  • Imunobor® Protect – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ – 2×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 2 таблетки дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Imunobor® Protect – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно

Продуктите са напълно безопасни и имат отлична поносимост. Налични са в аптечната мрежа в цялата страна и на сайта www.momo.bg.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x