Появата на нов щам на коронавируса предизвиква силен интерес към една важна част от него, а именно т.н. Спайк протеин. Новият щам се различава от останалите по особените промени в структурата на този специален протеин, които правят вируса по-лесно разпространим. „Шиповият” протеин стои и в основата на създадените ваксини, като това го прави още по-важен за изучаване. Какво представлява Спайк протеинът и какво значение имат мутациите му ще разясним в следващите редове.

Характеристика на Спайк протеин

За разлика от други патогени, вирусите се нуждаят от приемници, за да оцелеят и да се размножават. Те използват биохимията на клетките, които атакуват, за да изграждат нови вирусни частици, и да се репликират и в други клетки. За да проникнат в клетката, вирусите използват специфични гликопротеини. Спайк протеинът на коронавирусите е именно такъв протеин. Той е изграден от линейна верига от 1273 аминокиселини. Шиповите протеини имат тенденцията да се слепват. Три отделни шипови молекули се свързват, като образуват функционална тримерна единица. Шипът може да бъде разделен на отделни функционални единици, известни като домейни. Те изпълняват различни биохимични функции, като свързване с целевата клетка, сливане с мембраната ѝ и др. При коронавируса, една от функционалните единици се свързва с протеин ACE2, намиращ се на повърхността на човешките клетки. Освен да атакува клетките, Спайк протеинът участва и в други процеси, като структурна стабилност и имунно избягване.

Значение на Спайк протеина за ваксините срещу COVID-19

Есенциалното значение на Спайк протеина за коронавируса предопределя и насочеността на много антивирусни препарати и разработени ваксини към вирусните гликопротеини. Действието на две от най-известните в момента ваксини е насочено към инструктиране на човешката имунна система да произвежда собствена версия на шиповия протеин. След това в клетките започва процес на производство на антитела и Т-клетки.

Мутациите на Спайк протеин като повод за тревога

В хода на естествената еволюция на SARS-CoV-2 се променят и биохимичните свойства на шиповия протеин, и той мутира. Този процес създава сериозни поводи за тревога в научните среди, тъй като е от критично значение за развоя на пандемията. Мутациите са нормални, като повече от тях не оказват влияние върху функциите на Спайк протеина. Но някои мутации могат да причинят промени, които да дадат предимство на новия щам на COVID-19, като го направят по-заразен. Един от начините това да се случи е чрез мутация на част от протеина, който възпрепятства свързването на антителата с него. Друг начин е превръщането на шиповете в по-лесно задържащи се към нашите клетки.

Защитата остава най-добрата стратегия

Всичко изписано дотук отново подчертава една основна характеристика на коронавируса – неговата непредсказуемост. Докато учените са заети с непрестанни проучвания на вируса, отговорността за защита и ограничаване на разпространението му остава в наши ръце. Протекцията е най-стабилната стратегия – да я изпълним, като подкрепим имунитета си срещу заразяване с коронавирус. Това можем да сторим чрез прием на имуномодулатори с висока ефективност в условия на повишен риск от заразяване.

За възрастни:

  • Imunobor® Protect – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 3 таблетки дневно

За деца в училищна възраст:

  • Imunobor® Protect – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ – 2×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 2 таблетки дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Imunobor® Protect – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно
borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x