Херпес симплекс е вирусна инфекция, причинявана от 2 типа херпесни вируси – съответно херпес симплекс вирус тип 1 (HSV-1) и тип 2 (HSV-2). И двата типа са силно вирулентни, инфекцията се предава много лесно и е много трудно лечима.

Статистически по-често се срещат инфекции, причинени от херпес симплекс вирус тип 1, които поразяват предимно кожата около устата. Типичен пример за подобна инфекция е херпесът на устните. Херпес симплекс вирус тип 2 води до поява на херпесно образувания в други зони на тялото –най-често около очите, по ръцете, в зоната на гениталиите (генитален херпес) и др.

В свой доклад от 2015 г. Световната Здравна Организация (СЗО) обръща сериозно внимание на херпес симплекс и на разпространението на двата типа вируси причинители. Редом с официалните статистически данни от доклада екипът на Програма Имунитет ще представи и най-успешните превантивни мерки срещу обостряне на херпесната инфекция през лятото.

Херпес симплекс – разпространение

Двата типа херпес симплекс вируси са сред най-честите причинители на вирусна инфекция при хората. В много случаи хората са носители на някой от двата типа херпес симплекс вирус, без да проявяват симптоми на инфекция до определен момент.
Според СЗО 67% от хората по света са носители на херпес симплекс вирус тип 1, а още 23% носят вирус тип 2. Данните са събрани след контролирано мащабно проучване за наличие на антитела, които при носители и претърпели херпесна инфекция хора циркулират в кръвта цял живот.

Превенция на херпесната инфекция

Сумарно посочените цифри сочат, че 90% от нас са застрашени от поява на херпес симплекс в определен момент. Както стана дума, човек може да е носител на вирус, причинител на херпес симплекс, без да проявява симптоми на инфекция. Такива обаче може да се появят внезапно под въздействие на определени отключващи фактори. Водещ сред тях е силният стрес, но веднага след него се нареждат някои условия на средата типични за лятото – горещините, сухият въздух, изгарянето на кожата и др. Това налага през лятото да се засилят превантивните грижи срещу развитие на херпес симплекс вирусна инфекция. Наред с контролирането на стреса, ключова мярка в това отношение е поддържането на имунитета през лятото.

Качествена профилактична грижа срещу херпес симплекс през лятото

Като типично вирусно заболяване, херпес симплекс много трудно може да се повлияе от лекарствена терапия и лечението е предимно симптоматично. То може да се допълни с локални противовирусни препарати, но от ключово значение е да се подсилят естествените сили на организма да преборва вирусните частици.

Продуктите от серия Имунобор подпомагат функциите на имунната система във всяка възраст и са водещо средство за природна имуностимулация. Те подпомагат профилактиката и на херпес симплекс инфекциите, защото действат ефективно за елиминиране на всякакви типове болестотворни микроорганизми – вируси, бактерии и гъбички. Продукти Имунобор се предлагат в различни серии, предназначени съответно за деца и възрастни и специалистите от програма Имунитет може да насочат всеки пациент към избора на подходящ за него продукт.

Сподели.
Зареждане на Facebook коментари ...

Оставете коментар

Времето за попълване изтече. Моля, презаредете CAPTCHA.