Херпес симплекс е вирусна инфекция, причинявана от 2 типа херпесни вируси – съответно херпес симплекс вирус тип 1 (HSV-1) и тип 2 (HSV-2). И двата типа са силно вирулентни, инфекцията се предава много лесно и е много трудно лечима.

Статистически по-често се срещат инфекции, причинени от херпес симплекс вирус тип 1, които поразяват предимно кожата около устата. Типичен пример за подобна инфекция е херпесът на устните. Херпес симплекс вирус тип 2 води до поява на херпесно образувания в други зони на тялото –най-често около очите, по ръцете, в зоната на гениталиите (генитален херпес) и др.

В свой доклад от 2015 г. Световната Здравна Организация (СЗО) обръща сериозно внимание на херпес симплекс и на разпространението на двата типа вируси причинители. Редом с официалните статистически данни от доклада екипът на Програма Имунитет ще представи и най-успешните превантивни мерки срещу обостряне на херпесната инфекция през лятото.

Херпес симплекс – разпространение

Двата типа херпес симплекс вируси са сред най-честите причинители на вирусна инфекция при хората. В много случаи хората са носители на някой от двата типа херпес симплекс вирус, без да проявяват симптоми на инфекция до определен момент.
Според СЗО 67% от хората по света са носители на херпес симплекс вирус тип 1, а още 23% носят вирус тип 2. Данните са събрани след контролирано мащабно проучване за наличие на антитела, които при носители и претърпели херпесна инфекция хора циркулират в кръвта цял живот.

Превенция на херпесната инфекция

Сумарно посочените цифри сочат, че 90% от нас са застрашени от поява на херпес симплекс в определен момент. Както стана дума, човек може да е носител на вирус, причинител на херпес симплекс, без да проявява симптоми на инфекция. Такива обаче може да се появят внезапно под въздействие на определени отключващи фактори. Водещ сред тях е силният стрес, но веднага след него се нареждат някои условия на средата типични за лятото – горещините, сухият въздух, изгарянето на кожата и др. Това налага през лятото да се засилят превантивните грижи срещу развитие на херпес симплекс вирусна инфекция. Наред с контролирането на стреса, ключова мярка в това отношение е поддържането на имунитета през лятото.

Качествена профилактична грижа срещу херпес симплекс през лятото

Като типично вирусно заболяване, херпес симплекс много трудно може да се повлияе от лекарствена терапия и лечението е предимно симптоматично. То може да се допълни с локални противовирусни препарати, но от ключово значение е да се подсилят естествените сили на организма да преборва вирусните частици.

Продуктите от серия Имунобор подпомагат функциите на имунната система във всяка възраст и са водещо средство за природна имуностимулация. Те подпомагат профилактиката и на херпес симплекс инфекциите, защото действат ефективно за елиминиране на всякакви типове болестотворни микроорганизми – вируси, бактерии и гъбички. Продукти Имунобор се предлагат в различни серии, предназначени съответно за деца и възрастни и специалистите от програма Имунитет може да насочат всеки пациент към избора на подходящ за него продукт.

borola
Сподели.

Оставете коментар