Според актуалната справка за епидемичната обстановка у нас в края на месец юни и началото на месец юли се диагностицират по около 350 случая на ентероколит седмично. Това превръща ентероколита в най-разпространеното инфекциозно заболяване в началото на лятото. Той поразява повече хора дори от традиционно разпространените в този сезон инфекции като варицела (320 случая седмично), скарлатина (60 случая) и др. Това превръща превенцията и успешното лечение на ентероколит в ключови условия за по-приятното прекарване на лятото от страна на много хора.

Ентероколит – причини и симптоми

Ентероколитът е комбинирана чревна инфекция, която може да протича с възпаление на лигавицата едновременно на тънкото и дебелото черво. Причинители на ентероколит са както вируси, така и бактерии.

  • Вирусен ентероколит се развива най-често след заразяване с Ентеровирус, Ротавирус или Аденовирус
  • Бактериален ентероколит най-често причиняват бактериите от род Ешерихия, Салмонела, Клостридиум и др. Тази форма на ентероколит се развива най-често след бактериално хранително натравяне – много често оплакване през лятото.

Като допълващи причини за развитие на ентероколит през лятото действат фактори като отслабена имунна система, лечение с антибиотици, лоша лична хигиена и др.

Най-характерните симптоми на ентероколит включват:

Симптоматиката може да е остра или да се проявява периодично според това дали е налице остър или хроничен ентероколит.

Лечение на ентероколит и превантивни мерки

Лечението на ентероколит се назначава според вида на причинителя и се ползват съответно противовирусни или антибиотични препарати. В допълнение се назначава и симптоматична терапия. В много случаи лечението е продължително.
От ключово значение, особено през лятото, е успешната превенция на ентероколита. Изключително важно е да се избягват застояли храни, да се спазва изрядна лична хигиена, да се поддържа силен имунитет.

Като средство за допълващо лечение на чревни инфекции, включително при хроничен или остър ентероколит, екипът на програма Имунитет препоръчва прием на природния продукт Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic. Той съдържа комбинация от лактобацили (пробиотик) и бета глюкан (имуностимулатор и пребиотик за подхранване на лактобацилите). Имунобор Биотик е висококачествен продукт подпомагащ справянето с бактериалните и вирусните чревни инфекции.

borola
Сподели.

Оставете коментар