Имунният отговор и ходът на протичане на инфекцията от COVID-19 са различни при деца и възрастни. Това сочи ново проучване на изследователи от медицинския център „Ървинг“ към Колумбийския университет в Ню Йорк. Защо малчуганите преминават през инфекцията леко? Учените разкриват отговора на въпроса в следващите редове.

Повече за американското изследване, което установява причината нашите деца да карат леко COVID-19

„Проучвахме начинът, по който имунната система се бори със SARS CoV-2 – вирусът, който причинява COVID-19. Търсихме антителата, които се произвеждат, когато организмът е заразен с коронавирус.“ Това казва имунологът д-р Дона Фарбър от Колумбийския университет, която ръководи проучването заедно с Матео Порото, доцент по молекулярна биология в същия университет.

„Една от най-отличителните черти на пандемията от коронавирус е, че децата и повечето млади хора се справят по-добре с вируса от възрастните. Причините за това са комплексни. От една страна, ходът на инфекцията при децата и младите хора е много по-кратък, отколкото при възрастните. От друга, „младата“ имунна система може да пребори вируса много по-ефективно, без да произвежда силен имунен отговор“, добавя доц. Порото.

Изглежда парадоксално на пръв поглед, но незрялата имунната система на децата по-бързо успява да идентифицира и обезвреди новия коронавирус

Това обаче си има своето обяснение. Малчуганите имат много наивни Т-клетки, които безпроблемно могат да разпознават новите патогени. Възрастните на свой ред са по-зависими от имунната памет на организма и не са способни да реагират на нов патоген толкова бързо, колкото децата.

Изследванието показва и още една разлика в поведението на имунната система при децата и възрастните. Мъниците създават по-малко антитела срещу протеина, който коронавирусът използа, за да зарази човешките клетки. Освен това антителата в организма на децата имат значително по-малка неутрализираща активност от тези на възрастните и младите пациенти. Още по-куриозното е, че организмът на възрастните, които са имали силно изразени симптоми, е произвеждал антитела с особено силна неутрализираща активност.

Вече е ясно защо нашите деца прекарват по-леко COVID-19. Сега е време да научим как да се намали риска от заразяване и разпространие на опасния нов вирус

Добре известно е, че дистанцията, дезинфекцията и дисциплината са най-сигурните начини за намаляване на опасността от заразяване с коронавирус. Към трите „Д“ ние от екипа на програма Имунитет, добавяме и силна имунна система. За активна грижа за имунитета по естествен начин препоръчваме следните решения:

За възрастни:

  • Imunobor® Protect – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 3 таблетки дневно

За деца в училищна възраст:

  • Imunobor® Protect – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ – 2×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 2 таблетки дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Imunobor® Protect – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно
borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x