През най-очакваното време от годината, летни чревни инфекции „дебнат” отпускарите по морето. Не попадайте в капана им през този летен сезон!

Повече за стомашно-чревните инфекции през лятото

През летните месеци, локалният имунитет на храносмилателната система отслабва. В резултат, стомашно-чревният тракт става по-уязвим на нападението на различни болестотворни микроорганизми.

Стомашно-чревна инфекция възниква при заразяване на стомашно-чревния тракт с патогенни микроорганизми (бактерии, вируси и паразити). Резултатът се изразява във възпаление на лигавицата на стомаха и червата. Характерните признаци за стомашно-чревна инфекция са повръщане, диария, висока температура, дехидратация, лека до силна болка в корема, загуба на апетит, главоболие.

Често срещани летни чревни инфекции, причинени от бактерии

Салмонелоза

Инфекциозното заболяване салмонелоза се причинява от бактерии, под общото наименование Салмонела. Попаднали в стомашно-чревния тракт, те отделят ентеротоксини, които причиняват стомашно-чревно разтройство. Най-честата причина за развитие на хранителната токсикоинфекция е консумация на сурови животински продукти, като яйца, недостатъчно обработено месо и местни продукти, неправилно съхранявани или заразени храни. Заразяване може да стане и при плуване в замърсени басейни и неохранявани водоеми, и контакт с преносител на инфекцията (човек или животно). Симптомите включват неразположения като повръщане, диария, висока температура, главоболие и стомашни болки.

Стафилококова инфекция

Виновниците за хранителната инфекция са бактериите Стафилококи. Чрез заразоносители, те попаднат в различни продукти или храни, където се размножават бързо и отделят ентеротоксини. Тези токсини издържат дори и висока термична обработка на храните. Консумацията на контаминирана храна става причина за хранително отравяне със симптоми, като гадене, повръщане и диария. Заболяването обикновено трае между 1 и 3 дни.

Инфекция с Ешерихия коли

Бактериите Е. коли обикновено се намират в дебелото черво на хората и животните. Чрез екскрементите, някои болестотворни щамове могат да замърсят различни храни и питейни източници, и по този начин да предизвикат инфекция. Причиняват стомашно-чревни неразположения, като диария, но могат да станат причина и за развитие на инфекция на пикочните пътища.

Препоръки за защита от летни чревни инфекции

За да се предпазите от летните стомашно-чревни инфекции, приложете няколко лесни мерки. Спазвайте висока лична хигиена и не консумирайте храна със съмнително качество. Винаги измивайте и добре обработвайте хранителните продукти, старайте се да избягвате срещи с хора, видимо страдащи от инфекциозно заболяване, и се погрижете за здравето на чревната си флора.
Нормализирайте стомашно-чревната микрофлора и повишете имунитета си за превенция на летните чревни инфекции с Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic.

Имунобор Биотик е едновременно имуномодулатор, пробиотик и пребиотик, който възстановява баланса в чревната микрофлора и засилва естествените защитни сили на организма. Съдържа високо количество пробиотични бактерии Лактобацилус булгарикус и мощния имуномодулатор с природен произход и доказан механизъм на действие бета-глюкан. Двете натурални съставки правят Имунобор Биотик синбиотичен продукт, който може да се прилага както за превенция, така и като допълващо средство за лечение на чревни инфекции.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x